Korupcija na hrvaških fakultetah znova pretresa javnost. Foto: EPA
Korupcija na hrvaških fakultetah znova pretresa javnost. Foto: EPA

Med njimi so najmanj en profesor in asistent ter več študentov. Policija ni posredovala več podatkov o aretiranih niti ni navedla, kje so jih prijeli. Zapisali so zgolj, da so jih priprli, potem ko so proti njim vložili kazenske ovadbe.

Po poročanju Jutarnjega lista gre za policijsko operacijo Indeks 6, ki so jo začeli leta 2008, ko so zaradi prodaje izpitov prijeli več profesorjev in študentov na prometni in ekonomski fakulteti v Zagrebu.

Prijeli enega profesorja
Dekan medicinske fakultete, akademik Davor Miličić, je v sredo povedal, da so suspendirali enega profesorja, mladega raziskovalca in še tri študente. Mediji omenjajo, da gre za profesorja anatomije in njegove asistente, med prijetimi pa naj bi bili tudi zaposleni v študentskem referatu medicinske fakultete. Med prijetimi sta sin in mož namestnice glavnega državnega tožilca Mladena Bajića.

Na fakulteti so napovedali, da bodo objavili sporočilo za javnost o poteku policijske preiskave v poslopju ustanove.

Za najtežji izpit v prvem letniku fakultete velja preizkus znanja iz anatomije, za katerega naj bi bilo treba plačati med 500 in 2.000 evri. V kupovanje in prodajanje izpitov je bilo vključenih veliko ljudi, tako s fakultete kot zunaj nje.

Že znana zgodba
V okviru boja proti korupciji na zagrebški univerzi je bilo v preteklih štirih letih zaradi prodaje in nakupa izpitov vloženih pet obtožnic proti več deset profesorjem, posrednikom, študentom in članom njihovih družin.

Pravnomočna sodba je bila sprejeta le v enem primeru korupcije na prometni fakulteti. Na zaporne kazni so obsodili devet profesorjev in štiri posrednike. Še 17 ljudi je dobilo pogojne kazni. Profesorjem so za pet let po prestajanju kazni tudi prepovedali opravljanje profesorskega dela.