Kijev in zahodne države obtožujejo Moskvo, da z orožjem in vojaki podpira proruske upornike, kar ta zanika, a priznava, da se med uporniki bojujejo ruski prostovoljci. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je v sredo zatrdil, da se na ukrajinskem ozemlju bojuje več kot 9.000 ruskih vojakov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Kijev in zahodne države obtožujejo Moskvo, da z orožjem in vojaki podpira proruske upornike, kar ta zanika, a priznava, da se med uporniki bojujejo ruski prostovoljci. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je v sredo zatrdil, da se na ukrajinskem ozemlju bojuje več kot 9.000 ruskih vojakov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Doneck
Kijev in uporniki obtožujejo drug drugega za napad na avtobusno postajo. Foto: Reuters
Doneck
Spopadi so se z letališča pri Donecku razširili v samo mesto. Foto: Reuters
V Ukrajini krvav napad na civiliste
Nov krvavi napad na vzhodu Ukrajine

Samo danes je bilo v obstreljevanju letališča v Donecku po navedbah ukrajinske vlade ubitih šest ukrajinskih vojakov, 16 je ranjenih. V napadu na avtobusno postajo v Donecku pa je umrlo najmanj 13 civilistov. Po podatkih oblasti v Kijevu je bilo v spopadih od srednega popoldneva ubitih deset ukrajinskih vojakov. Poveljnik upornikov Eduard Basurin je sporočil, da je bilo še deset civilistov ubitih v kraju Gorlivka v doneški regiji. Iz sosednje regije Lugansk, ki je prav tako v rokah upornikov, pa so sporočili, da je bilo na njihovem območju ubitih najmanj osem ljudi.

V napadu na avtobusno postajo v Donecku sta bila uničena trolejbus in mimovozeči avtomobil, je sporočilo obrambno ministrstvo samooklicane republike Doneck, ki je za napad obtožilo ukrajinsko vojsko. Šlo naj bi za minometno granato, ki je priletela iz minibusa. Proruski uporniki so za napad obtožili ukrajinsko vojsko, vlada v Kijevu pa je odgovornost pripisala proruskim upornikom. "V terorističnih napadih umirajo nedolžni Ukrajinci. Rusija bi morala te teroriste ustaviti," je na družbenem omrežju Twitter zapisal ukrajinski zunanji minister Pavel Klimkin.

Velik udarec za Kijev - umik ukrajinske vojske z letališča v Donecku
Po ofenzivi proruskih upornikov so se z večjega dela glavnega terminala na strateško pomembnem letališču v Donecku umaknile ukrajinske sile, ki so letališče zasedle pred dnevi. Ukrajinsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da se je 20 ukrajinskih vojakov umaknilo iz poslopja glavnega terminala, saj so bili njihovi položaji tarča nenehnega obstreljevanja. V napadih je po podatkih ukrajinske vlade umrlo šest vojakov, 16 je ranjenih, poroča britanski BBC.

Izguba glavnega terminala je velika izguba za ukrajinske sile, ki sicer po lastnih trditvah nadzorujejo druge dele letališča. Čeprav od izbruha spopadov letališče ni več v uporabi, ima simbolično vrednost tako za vladne sile kot za proruske upornike.

"Ne morem potrditi besed Porošenka"
Da se razmere na vzhodu Ukrajine nevarno zaostrujejo, je danes ocenil poveljnik sil zveze Nato v Evropi Philip Breedlove. Spopadi so po njegovih ocenah dosegli raven pred sporazumom o prekinitvi ognja, ki sta ga sprti strani sklenili septembra lani v Minsku. "Sile, ki imajo rusko podporo, so obnovile zmogljivosti. Na nekaterih krajih so stično črto premaknili proti zahodu," je dejal na zasedanju vojaškega odbora Nata v Bruslju. Ob tem je poudaril, da ne more potrditi navedb ukrajinskega predsednika Petra Porošenka, ki je v sredo izjavil, da je na vzhodu Ukrajine 9.000 ruskih vojakov.

Spomnimo. Pred tednom dni je bilo v raketnem napadu na avtobus pri vojaški nadzorni točki jugozahodno od Donecka prav tako ubitih 13 ljudi. Od izbruha spopadov aprila lani je bilo na vzhodu Ukrajine ubitih več kot 5.000 ljudi, več kot milijon pa jih je moralo zapustiti svoje domove in številni izmed njih so se zatekli v sosednjo Rusijo.

ZDA skrbijo premiki upornikov
Ameriški državni sekretar John Kerry je razmere na vzhodu Ukrajine, kjer se spopadajo ukrajinske sile in proruski uporniki, označil za alarmantne, pri čemer ZDA še posebej skrbijo premiki upornikov, ki poskušajo prevzeti nadzor nad pomembnim železniškim vozliščem.

"To je očitno prisvajanje ozemlja in neposredna kršitev dogovorov iz Minska, ki so jih podpisali," je dejal ameriški državni sekretar glede dogovora o premirju, ki so ga lani septembra podpisali v beloruski prestolnici Minsk in v skladu s katerim bi morali obe strani med drugim ustaviti spopade ter umakniti težko orožje, kar pa se ni zgodilo in premirje je že nekaj časa le še mrtva črka na papirju.

Medsebojno obtoževanje v Varnostnem svetu ZN-a
O razmerah na vzhodu Ukrajine je razpravljal tudi Varnostni svet ZN-a in zasedanje je minilo v znamenju medsebojnega obtoževanja Rusije na eni strani in ZDA skupaj z Ukrajino na drugi strani. Ameriška veleposlanica pri Svetovni organizaciji Samantha Powers je za stopnjevanje nasilja obtožila Rusijo.

V Ukrajini krvav napad na civiliste
Nov krvavi napad na vzhodu Ukrajine