Napad se je zgodil dan pred koncem ramazana, muslimanskega postnega meseca, ko je bilo v popoldanskih urah na ulicah veliko ljudi. Foto: Reuters
Napad se je zgodil dan pred koncem ramazana, muslimanskega postnega meseca, ko je bilo v popoldanskih urah na ulicah veliko ljudi. Foto: Reuters

Odgovornost za napad v Karadi, ki je večinsko šiitska soseska, je prevzela sunitska Islamska država (IS).

Napad se je zgodil dan pred koncem ramazana, muslimanskega postnega meseca, ko je bilo v popoldanskih urah na ulicah veliko ljudi. Med ubitimi je tako veliko žensk in otrok. Eksplozija samomorilskega napadalca je uničila tudi več hiš, poslopij in trgovin, ki jih je zajel ogenj; gasilcem ga je uspelo zajeziti šele po 12 urah.

Iraški premier Hajder Al Abadi je, ko je obiskal prizorišče napada, razglasil tridnevno žalovanje. Obljubil je tudi, da bo kaznoval krivce za napad in odredil spremembe varnostnih ukrepov v Bagdadu. Notranji minister Mohamed Gaban je po napadu zaradi pomanjkljivega varnostnega sistema v državi ponudil odstop, a ga Al Abadi še ni sprejel.

Gaban je dejal, da odstopa zato, ker mu ni uspelo zagotoviti različnih varnostnih ukrepov, kot ga predvideva varnostni načrt za Bagdad, poroča Al Džazira. Minister je namreč presodil, da so nadzorne točke, s katerimi si vlada prizadeva za večjo varnost mesta, popolnoma neučinkovite, saj so napadalci uspešno šli skozi.

Napadalec z razstrelivom je prišel iz Dijala, pokrajine na vzhodu Bagdada, kar pomeni, da se je na poti v prestolnico uspešno izognil več nadzornim točkam. Za varnost v Bagdadu sicer skrbijo vojska ter zvezna in lokalna policija.