Simulacija skrbi za dojenčka. Foto: EPA
Simulacija skrbi za dojenčka. Foto: EPA

Ženske naj bi prihajale večinoma iz sosednjih Indonezije, Filipinov in Mjanmara.

Po poročanju očividcev ženske v Bukit Timahu stojijo za transparenti z napisi "hišna pomočnica" in "poceni služkinja" v upanju, da bi stranke kupile njihove usluge. Agencije za služinčad ženske postavijo za likalne deske, jim v roke potisnejo plastične dojenčke ali pa morajo voziti invalidski voziček gor in dol, da bi pokazale, kaj vse znajo.

Spet druge tržijo z raznimi stereotipi, pri čemer Filipinke oglašujejo kot pametnejše služkinje, Mjanmarke pa kot ustrežljive. Na nekaterih transparentih piše: "Filipinske in indonezijske služkinje: brez prostega dne, najnižja cena."

Brez izbire
Jolovan Wham, izvršni direktor HOME-a, človekoljubne organizacije za zaščito pravic priseljenskih delavcev, je za Al Džaziro povedal, da cela vrsta agencij trži svoje hišne pomočnice kot "blago". Po Whamovih besedah to ni nov pojav, ampak dolgoletna praksa in multimilijonska industrija v Singapurju. Ocenjujejo, da je v Singapurju zaposlenih skoraj 214.000 hišnih pomočnic. Medtem ko jih večina živi dostojno, obstaja tudi cela vrsta primerov izkoriščanja.

Večina teh hišnih pomočnic prihaja iz najrevnejših predelov sosednjih držav v upanju po zaslužku, ki bi ga lahko poslale domačim. A ker morajo sprva plačati nastanitveno pristojbino, so številne v nenehnih dolgovih, zato kaj dosti izbire, kot da ostanejo pri svojem delodajalcu, nimajo.