Po decembrskem posilstvu študentke na mestnem avtobusu so nekatere šole v Indiji uvedle tečaje borilnih veščin za dekleta. Foto: EPA
Po decembrskem posilstvu študentke na mestnem avtobusu so nekatere šole v Indiji uvedle tečaje borilnih veščin za dekleta. Foto: EPA

Indijska vlada je revizijo obstoječe zakonodaje na področju spolnega nasilja zaupala posebni skupini po nedavnem brutalnem posilstvu 23-letne študentke v New Delhiju, ki je zaradi poškodb pozneje umrla v singapurski bolnišnici. Za skupinsko posilstvo sodijo petim moškim, ki jim v primeru obsodbe grozi smrtna kazen.

Komisija je priporočila zvišanje maksimalne zagrožene kazni za skupinsko posilstvo na dosmrtni zapor. Zdaj se kazni za posiljevalce gibljejo med sedmimi leti zapora in dosmrtnim zaporom, ki pa ga v praksi pogosto skrajšajo na od deset do 14 let zapora. Smrtne kazni komisija ni predlagala, saj je prejela mnenja, ki ji nasprotujejo.

Indija mora uveljavljati že obstoječe zakone in ji ni treba uvesti strožje kazni, kot je usmrtitev, da bi preprečila posilstva, je sporočila komisija.

Iz celotne Indije in z vsega sveta so člani komisije prejeli več kot 80.000 predlogov o spremembah zakonodaje na področju nasilja nad ženskami. Med predlogi so bili tudi sedemletna zaporna kazen za prisilno slačenje ženske, tri leta zapora za zalezovanje in sedem let zapora za voajerizem.

Policisti morajo biti odgovorni
Da bi pospešili sojenja osumljenim posiljevalcem, komisija predlaga hitrejšo obravnavo pritožbenih postopkov. Priporočena je tudi večja odgovornost policije, doslednejše izvajanje zakonov in sprememba odnosa policistov, ki pritožb žrtev posilstva pogosto niso jemali resno.

Komisija je opozorila, da v Indiji obstaja institucionalni predsodek do šibkejših delov družbe. "Kar Indija potrebuje, je večja rahločutnost tistih, ki zakone izvršujejo," je povedal nekdanji predsednik indijskega vrhovnega sodišča in član komisije J. S. Verma. Po njegovih besedah naloga države ni le kaznovanje za zločine, ampak tudi preprečevanje nasilja nad ženskami.