Manekenka je zatrdila, da ne ve, od koga je prejela diamante. Foto: Reuters
Manekenka je zatrdila, da ne ve, od koga je prejela diamante. Foto: Reuters
Haag
Naomi Campbell je v Haag prispela v policijskem spremstvu. Foto: Reuters
Charles Taylor
Taylor se je v vseh 11 točkah obtožnice izrekel za nedolžnega. Foto: EPA
Naomi o diamantih

"Dobila sem mošnjiček, kjer je bilo nekaj kamnov, ki so bili zelo majhni in umazani," je Campbellova povedala na sodišču za vojne zločine, storjene v Sierri Leone, ob tem pa je dodala, da ne ve, kdo ji je poslal diamante.

Tožilstvo je prepričano, da bi lahko 40-letna manekenka podala dokaze, s katerimi bi zavrgli trditve nekdanjega liberijskega voditelja Charlesa Taylorja, da nikoli ni posedoval surovih diamantov. Sodišče je namreč obtožilo Taylorja, da je ob obisku Južnoafriške republike leta 1997 uporabil diamante za nakup orožja in financiranje brutalne državljanske vojne v Sierri Leone.

Tožilstvo je prepričano, da je Taylor diamante podaril tudi Naomi Campbell, prav tako v Južnoafriški republiki leta 1997, po večerji, kjer jih je gostil Nelson Mandela.

Zgodbo o diamantih predala Mia Farrow
Navedbe, da naj bi Campbellova prejela surove diamante, je sodišču predala ameriška igralka Mia Farrow. Ta trdi, da ji je manekenka povedala, da je po večerji v Južnoafriški republiki prejela diamante, razlikujejo pa se podatki, koliko diamantov naj bi Campbellova prejela. Farrowova trdi, da naj bi Campbellova dobila en velik diamant, nekdanja manekenkina agentka Carole White pa trdi, da jih je dobila šest.

Naomi je zatrdila, da naj bi diamante podarila skladu Nelsona Mandele za otroke, a so pri skladu za neki britanski časopis povedali, da od manekenke niso prejeli nobenih diamantov.

Naomi povedala, da se boji pričanja
40-letna manekenka je aprila letos za ameriško mrežo ABC povedala, da od Taylorja nikoli ni prejela diamantov in da o tem noče govoriti. Kasneje je kraljici pogovornih oddaj Oprah Winfrey povedala, da noče biti vpletena v proces proti nekdanjemu liberijskemu voditelju in da se boji za svojo varnost, če bi se pojavila na sodišču.

Kljub temu so jo pozvali na pričanje in ji zagrozili s kaznijo za neupoštevanje poziva sodišča, njeno podjetje pa je izdalo sporočilo za javnost, kjer so zapisali, da se bo Campbellova pojavila na sodišču, kjer bo skušala pojasniti dogodke iz leta 1997.

Fotografiranje Campbellove prepovedano
Campbellova je na sodišče v Haagu prispela obkrožena s policijskim spremstvom, ob vhodu v sodno dvorano pa ni spregovorila z novinarji. Že pred tem je pridobila ukaz sodišča, ki je medijem prepovedal, da bi objavili njene fotografije s sodišča. Kljub temu so se na agenciji Reuters pojavile fotografije, posnete s kamere, ki je bila v sodni dvorani.

Taylor se je izrekel za nedolžnega
62-letni Charles Taylor je obtožen, da je prodajal "krvave diamante", da je kupoval orožje za upornike v Sierra Leoneju, ki so v državljanski vojni, ki se je vlekla med letoma 1991 in 2001, pobijali civiliste. S svojega predsedniškega položaja v Liberiji naj bi vodil upornike v Sierra Leoneju ter jih pošiljal na usposabljanje. Aretirali so ga leta 2006, proces v Haagu pa se je začel leta 2007. Obtoženi voditelj se je v vseh 11 točkah obtožnice, ki vključujejo tudi vojne zločine in zločine proti človečnosti, izrekel za nedolžnega.

Na sodnem procesu je trenutno na vrsti obramba, na pričanje pa čaka le še nekaj prič. Tožilstvo je svoje delo končalo februarja 2009, potem ko je na pričanje poklicalo 91 prič, a so pridobili posebno dovoljenje, da lahko na pričanje pokličejo nove osebe in predstavijo nove dokaze.

Naomi o diamantih