Neidentificirana ženska v spremstvu francoske policije, ki izvaja preiskave v soseščini, kjer živi osumljenec napada. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Neidentificirana ženska v spremstvu francoske policije, ki izvaja preiskave v soseščini, kjer živi osumljenec napada. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Na kraj dogodka so prišli kriminalisti. Foto: Reuters
Zastava IS-ja
Napadalci naj bi bili člani skrajne Islamske države. Foto: Reuters
Francoska policija je že aretirala napadalca. Foto: Reuters
Skrajneži napadli tudi v Franciji

Napad se je zgodil v mestu Isere v bližini Lyona. Obglavljeni moški (50) ni bil zaposlen v podjetju, kar je potrdilo tudi samo podjetje Air Products. Po poročanju agencije AFP naj bi bil ubiti lokalni poslovnež in nadrejeni napadalcu. Na glavi naj bi imel napisano sporočilo v arabščini, a ni znano, kaj. V bližini so odkrili tudi črni zastavi, ki naj bi pripadali skrajni Islamski državi (IS), poroča rt.com.

Glavo žrtve so našli na zapornici ob vhodu v objekt, čeprav so nekateri mediji sprva pisali, da naj bi visela na ograji. Truplo žrtve pa je bilo na drugem koncu na območju tovarne, kjer je tudi odjeknila eksplozija. "Obglavljeno truplo je bilo v bližini tovarne, ni pa jasno, ali so truplo tja odvlekli ali ne," je po poročanju rt.com dejal neimenovani vir. V napadu sta bila ranjena še dva človeka.

Aretirali domnevnega napadalca
Francoska policija je v bližini Grenobla domnevnega napadalca že takoj aretirala. Yacine Sali (35) je znano ime francoskim varnostnim službam, saj so ga zaradi radikalizma preiskovali že leta 2008. Njegova žena je bila nad aretacijo presenečena: "Moje srce se bo ustavilo. Ne vem, kaj se je zgodilo. So ga aretirali? Zgodaj zjutraj ob 7.00 je odšel na delo - je dostavljavec. Domov se ni vrnil opoldan ali ob 14.00, kot se po navadi. Svakinja mi je povedala, naj vklopim poročila na televiziji. Potem je začela jokati. Počutim se, kot da se mi bo ustavilo srce," je dejala žena osumljenca za France Europe 1, po poročanju AFP-ja pa jo je policija pridržala na zaslišanju.

Ob tem je dodala, da so "normalni muslimani", ki praznujejo ramazan. "Imava tri otroke in normalno družinsko življenje. Koga naj pokličem, da mi razloži, kaj se dogaja, saj mi ni nič jasno," je še dejala. Po poročanju časopisa Le Dauphine Libere poteka preiskava tudi v vasi Saint-Priest, kjer živi osumljenec z družino. Sosedje so po poročanju Le Dauphine Libere dejali, da je bil izredno miren in ga nikoli niso videli, da bi odšel molit v mošejo.

Holland: "To je teroristično dejanje"
V izjavi za javnost je francoski predsednik Francois Hollande obsodil dejanje in ga označil za terorističnega in zato razglasil najvišjo stopnjo teroristične ogroženosti - stopnjo nevarnosti so povišali tudi v sosednji Španiji. Hollande je ob tem spomnil na teroristični napad na satirični tednik Charlie Hebdo in okolico Pariza, ki se je zgodil pred manj kot pol leta in v katerem je bilo ubitih 17 ljudi. "Spomnimo se, kaj se je že predtem zgodilo v naši državi ... prisotnih je veliko čustev. Vendarle pa čustva ne morejo biti edini odziv. Potrebujemo akcijo, preprečitev in svarilo."

"Islamski terorizem je znova zadel Francijo," pa so bile besede francoskega premierja Manuela Vallsa, ki je predčasno sklenil turnejo po državah Latinske Amerike in se tako vrača v Pariz.

Domnevni napadalec že pridržan
Osumljenec, 35-letni Yassin Salhi, naj bi se na območje plinarne ob 10.00 pripeljal prav v vozilu omenjenega transportnega podjetja. Ker so v plinarni tudi nevarne snovi, je namreč dostop do nje omejen, podjetje pa je imelo dovoljenje.

Med drugim je povzročil tudi eksplozijo plinskih jeklenk (britanski BBC sicer piše, da naj bi bila napadalca dva) in pri tem več ljudi ranil. Po pričanju očividcev je zatrjeval, da je član "Daisha", kar v arabščini pomeni Islamska država (IS), v roki pa je držal zastavo, ki naj bi pripadala IS-ju.

Na kraj dogodka so takoj prišli kriminalisti, ki so evakuirali omenjeno tovarno v Saint-Quentin-Fallavierju in v okolici poostrili varnost. Tovarna je sicer francoska podružnica ameriškega krovnega podjetja Air Products, ki poleg plina proizvaja tudi druge kemikalije. Podjetje s sedežem v Pensilvaniji ima v 50 podružnicah po vsem svetu 20.000 zaposlenih.

Hollande zapustil vrh v Bruslju
Na kraj dogodka je že prispel francoski notranji minister Bernard Cazeneuve. V državo se vrača tudi francoski predsednik Francois Hollande, ki je zapustil vrh v Bruslju, na katerem se pogovarjajo o usodi Grčije. Po poročanju agencije Reuters, si je Hollande prve posnetke pogledal skupaj z nemško kanclerko Angelo Merkel, ki je bila "nad posnetki vidno pretresena", je poročal omenjeni francoski medij.

Svet obsodil napad
Dejanje sta po Twitterju že obsodila predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, španski premier Mariano Rajoy, nemški zunanji minister Frank Walter Steinmeier. Oglasila se je tudi voditeljica skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen in zahtevala "odločne in učinkovite ukrepe", s katerimi bi porazili islam. "Dovolj je bilo velikih deklaracij. Shode, slogane in čustvene govore morajo nadomestiti dejanja. Že več let ni bilo narejenega nič v smeri, da bi ustavili skrajni islamiste. Naše meje je treba obnoviti. Vse tujce, osumljene skrajnega islamizma je treba čim prej odstraniti iz države," je bila jasna Marine Le Pe.

Skrajneži napadli tudi v Franciji