Vhod v veleposlaništvo. Foto: Reuters
Vhod v veleposlaništvo. Foto: Reuters

Azerbajdžansko zunanje ministrstvo je pojasnilo, da je stanje obeh ranjenih varnostnikov stabilno. Napadalca je policija že aretirala.

Ta je iranski državljan, ki je poročen z državljanko Azerbajdžana in ki naj bi po navedbah vodje teheranske policije Hosejna Rahimija veleposlaništvo napadel iz osebnih razlogov.

Zajema zaslona s posnetka varnostne kamere v veleposlaništvu. Foto: Reuters
Zajema zaslona s posnetka varnostne kamere v veleposlaništvu. Foto: Reuters

Po poročanju iranske tiskovne agencije Mizan je iranski tožilec Mohamad Šahriari dejal, da je napadalčeva žena izginila aprila lani po obisku veleposlaništva. Šahriari je dodal, da je moški v času napada verjel, da je bila njegova žena tam.

Azerbajdžansko zunanje ministrstvo je odgovornost za napad pripisalo Iranu, saj da je kampanja proti Azerbajdžanu v iranskih medijih spodbudila sovražnost do te države. Azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev je napad obsodil in ga označil za "teroristično dejanje". Zahteval je preiskavo in kaznovanje storilca.

Azerbajdžansko zunanje ministrstvo je še obtožilo iranske oblasti, da so ignorirale večkratne pozive Bakuja po okrepitvi varnosti na veleposlaništvu, poroča Al Džazira.

V Iranu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP živi več milijonov ljudi, ki se opredeljujejo za Azerbajdžance, Teheran pa že dolgo obtožuje Baku, da spodbuja separatizem na ozemljih s pretežno etničnimi Azerajdžanci.

Odnosi med sosednjima državama so tradicionalno slabi, saj je nekdanja sovjetska republika tesna zaveznica Turčije, ki je regionalni tekmec Irana. Poleg tega v Teheranu z nezaupanjem gledajo na približevanje Azerbajdžana Izraelu, saj se bojijo, da bi lahko v primeru vojne izraelska vojska Azerbajdžan uporabila kot odskočno desko za neposreden napad na Iran, še navaja AFP. Izrael med drugim dobavlja orožje Azerbajdžanu.

Napad na azerbajdžansko veleposlaništvo v Teheranu