Kenijci so se spomnili žrtev napada. Foto: EPA
Kenijci so se spomnili žrtev napada. Foto: EPA
Kenija
Tragedija je združila Kenijce. Foto: Reuters

Nakupovalno središče Westgate so 21. septembra lani v času kosila napadle skrajne somalijske islamske milice Al Šabab in obleganje je trajalo štiri dni. Ubitih je bilo najmanj 67 ljudi, med njimi štirje napadalci, in ranjenih več kot 175. Skrajneži so napad izvedli iz maščevanja za sodelovanje kenijskih sil v operacijah proti Al Šababu v sosednji Somaliji.

Na prizorišču najhujšega terorističnega napada v Keniji po napadu Al Kaide na ameriško veleposlaništvo leta 1998 bodo odkrili spominsko ploščo in se z molitvijo poklonili žrtvam. Pred obletnico napada so kenijske oblasti okrepile varnostne ukrepe v bojazni pred morebitnimi novimi napadi islamskih skrajnežev.

Kenijski predsednik Uhuru Kenyatta je dejal, da se bodo kenijske sile še naprej bojevale proti skrajnežem v Somaliji, dokler v soseščini ne bodo dosegli miru in stabilnosti.

"Vsi smo videli uspehe naših sil v Somaliji. Ne smemo izdati Kenijcev in dela pustiti nedokončanega," je zapisal v članku, ki ga je objavil kenijski časopis Sunday Nation. "To dolgujemo svoji državi, pa tudi svojim bratom in sestram v Somaliji," je še dodal.

Opozicijska koalicija CORD, ki je v času napada stala ob strani predsedniku, a pozneje kritizirala napake varnostnih sil, je julija pozvala k umiku kenijskih vojakov iz Somalije, kjer delujejo v okviru misije Afriške unije.

Prisotnosti kenijske vojske v nemirni Somaliji ni naklonjena večina Kenijcev in glede na javnomnenjske ankete samo 19 odstotkov vprašanih meni, da bi morali kenijski vojaki ostati v zahodni sosedi.

Varnostna tveganja
Kot kaže, se kenijske oblasti niso ničesar naučile iz tragedija pred letom, saj poznavalci opozarjajo, da imajo kenijske varnostne sile še vedno težave z medsebojno izmenjavo obveščevalnih podatkov in šibkimi poveljniškimi strukturami.

"Eno leto po Westgatu je varnostna pripravljenost obtičala na mestu in ključne reforme v obveščevalnem ter varnostnem aparatu še čakajo na uresničitev," je dejal Ahmed Salim iz varnostne svetovalne agencije Teneo Intelligence v Dubaju in spomnil na junijske napade v obmorskem mestu Mpketonim, ki so zahtevali 65 smrtnih žrtev.

Kenyatta je v članku zagotovil, da so okrepili napore pri preprečevanju podobnih napadov v prihodnosti in povečali sredstva za varnostne sile. A kritiki opozarjajo, da zaradi napak pred letom dni ni bil odpuščen nihče izmed vodilnih v varnostnih agencijah in vojski.

Po napadu se je na udaru javnosti znašla vojska, potem ko so varnostne kamere razkrile, da so nekateri vojaki plenili po uničenem nakupovalnem središču.