Kredibilnost BBC-ja se je ob zadnjih škandalih močno omajala. Foto: EPA
Kredibilnost BBC-ja se je ob zadnjih škandalih močno omajala. Foto: EPA
George Entwistle
George Entwistle je bil na čelu BBC-ja le 54 dni. Foto: EPA
BBC
BBC se je v zadnjem letu nekajkrat zelo izkazal, še posebej s pokrivanjem olimpijskih iger v Londonu. Foto: EPA

Najbolj na udaru pa je vplivna televizijska informativna oddaja Newsnight, ki je kar dvakrat zapored napačno ocenila ali pa nepreverjeno poročala o občutljivi temi.

George Entwistle je bil na čelu BBC-ja le 54 dni. Pred tedni se je razvedelo, da je uredništvo politično-aktualne oddaje Newsnight, ki jo britanska novinarska korporacija vsak delavnik predvaja na svojem 2. televizijskem programu, iz vsebine umaknilo novinarsko zgodbo o spolnih zlorabah, ki jih je zagrešil nekdanji BBC-jev radijski in televizijski zvezdnik Jimmy Savile. Pokojni zvezdniški napovedovalec in voditelj je v štirih desetletjih spolno zlorabil 300 maldoletnih deklet, pri čemer so se spolni škandali vrstili tudi v garderobah studijev, kjer se je nekoč snemala zelo priljubljena glasbena oddaja Top Of The Pops. Savile je ostal njen najbolj prepoznaven lik do danes.

John Simpson, dolgoletni BBC-jev zunanjepolitični dopisnik je že pred tedni ogorčen izjavil, da je BBC zapadel v največjo krizo v svoji zgodovini. Večina medijskih strokovnjakov je Simpsonovo izjavo označila kot pretirano.

Prav niz prikritih sploh zlorab, v katere je bil vpleten lani umrli Savile, je v Veliki Britaniji sprožil številna vprašanja o domnevnih podobnih primerih, ki naj bi jih zakrivili tudi drugi vplivneži.

Prejšnji ponedeljek je oddaja Newsnight povzela pričevanje Stevena Masshama, žrtve spolnih zlorab, ki so se dogajale v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v dijaškem domu Bryn Estyn v Wrexhamu v Walesu. Čeprav zgodba reporterja oddaje Newsnight ni vključevala imena nekdanjega politika konservativne stranke Lorda McAlpina, je bila ta neprikrit napad na upokojenega finančnega ministra v senci v kabinetu nekdanje premierke Margaret Thatcher.

Gnev v britanski javnosti je v nekaj dneh privedel celo do tega, da je britanski premier David Cameron v jutranji pogovorni televizijski oddaji na najbolj gledani komercialni televiziji ITV pozval, naj se spolne zlorabe iz preteklosti nujno osvetlijo in naj te pridejo na sodišča, obenem pa opozoril, da poizvedovanje po teh nikakor ne sme prerasti v splošno hajko, še zlasti ne proti istospolno usmerjenim. Na spletu se je pretekli teden pojavil dolg seznam znanih Britancev - bodisi pokojnih bodisi tistih, ki javno več ne nastopajo - ki naj bi v preteklosti zakrivili številne spolne zločine.

V petek je časnik Guardian javnosti razodel, da s pričevanjem Stevena Masshama nekaj ni čisto v redu. In res, Massham je tega dne zvečer sporočil, da se je pri sodbi o tem, kdo naj bi bil njegov posiljevalec, zmotil. Dodal je, da je mož na fotografiji, torej Lord McAlpine ni oseba, ki ga je zlorabljala. Obtoženemu se je javno opravičil.

Zaplet ima še nekaj komaj verjetnih detajlov. Upokojeni politik, ki zdaj prebiva v Italiji, je prek svojih odvetnikov zelo počasi zanikal Messhamove trditve. Nekateri preiskovalni novinarji trdijo, da je za McAlpinovo neodločnost kriv prav šok, pri tem pa jih ni malo, ki so v McAlpinu že prej prepoznali krivo obtoženega, vseeno pa zaradi resnosti tematike niso bili posebej glasni. Še posebej se je previdnost pri mnogih izmed teh okrepila po Cameronovem javnem nastopu v zvezi s to občutljivo tematiko.

Res, še bolj presenetljivo pa je, kako da žrtev spolnih zlorab, Messham, poprej ni preverila, ali je obtoženi McAlpine ali morda kdo drug. In prav v tem dejstvu je skrito bistvo napake urednikov oddaje Newsnight in posledično celotnega BBC-ja. "Širjenje nepreverjenih trditev v času zmede" je tudi splošna ocena o tem, zakaj se je BBC opotekel, kredibilnost hiše je padla, zaupanje javnosti - ključna valuta vsakega novinarskega javnega servisa - pa je hudo načeto.

Oddaja Newsnight po zadnjih obvestilih z BBC-ja ostaja na programu, pa čeprav je njen voditelj Eddie Mair prav v petek ob odzdravu pripomnil, da se "najbrž" vidimo v ponedeljek.

BBC se je v zadnjem letu nekajkrat zelo izkazal, še posebej s pokrivanjem olimpijskih iger v Londonu. Prav tako se kot odličen novinarski dosežek ocenjujejo tudi BBC-jeva razkritja o korupciji v vrhu FIFA, svetovne nogometne zveze.

Matjaž Ambrožič