Od leta 2011 je bil Florian Philippot eden vidnejših predstavnikov skrajno desne Nacionalne fronte v medijih. Foto: Reuters
Od leta 2011 je bil Florian Philippot eden vidnejših predstavnikov skrajno desne Nacionalne fronte v medijih. Foto: Reuters

Philippot, ki je bil v stranki pristojen za strategijo in komuniciranje, je odhod iz skrajno desne Nacionalne fronte sporočil, potem ko ga je Marine Le Pen v sredo zvečer degradirala v podpredsednika stranke brez listnice. Za to se je odločila, ker ni upošteval njene zahteve, naj odstopi s položaja predsednika združenja Domoljubi, saj da gre za konflikt interesov.

"Rekli so mi, da sem podpredsednik ničesar. Ne maram, da se mi posmehujejo, nikoli mi ni bilo všeč, če nisem delal, torej je jasno, da zapuščam Nacionalno fronto," je dejal Philippot za francosko televizijo France 2.

Kot je dodal, je v zadnjih tednih opažal negativen razvoj dogodkov, zaradi česar je posumil, da zanj ni prostora v načrtih vodje o prenovi stranke. "Morda so le potrebovali izgovor," je menil.

"FN si bo opomogel brez težav," je odhod Philippota komentirala Marine Le Pen. Kot je dodala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, je odhod Philippota ne veseli, a spoštuje njegovo odločitev. Ocenila je še, da imajo Domoljubi "vse značilnosti politične stranke".

Poraz načel vzdušje v stranki
Leta 2011 je postal Philippot strateški direktor predsedniške kampanje Marine Le Pen, od takrat pa je bil eden najpomembnejših predstavnikov stranke, ki se je oglašal v medijih. Po porazu Marine Le Pen na predsedniških volitvah maja letos pa so se odnosi v FN-ju začeli krhati.

Številni v stranki Philippotu očitajo, da je v volilni kampanji preveč vztrajal pri tem, da bi Francija opustila evro, zaradi česar naj bi njihova kandidatka izgubila ključno podporo med volivci. Pripisujejo mu tudi krivdo za to, da je FN med kampanjo preusmeril pozornost z migracij na gospodarski nacionalizem.