Poleg Bazovice so slovesnosti potekale tudi drugod po državi. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Poleg Bazovice so slovesnosti potekale tudi drugod po državi. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Dan spomina na fojbe
Polaganje vencev v Bazovici

Dodal pa je, da Italija ne more pozabiti niti trpljenja, ki so ga prizadejali Italijanom in da dan spomina nima nič opraviti z zgodovinskim revizionizmom, revanšizmom in nacionalizmom. "Gojimo tudi spomin na trdo izkušnjo fašizma, zgodovinsko odgovornost fašističnega režima ter njegovih dejanj nasilja in vojne," je poudaril Napolitano, čigar izjave o etničnem čiščenju Italijanov v Sloveniji in na Hrvaškem so v prejšnjih letih sprožile številne polemike.

Na dan spomina na fojbe je izšel tudi zbornik z naslovom: Fojbe. Primer psihopatološke recepcije zgodovine.

Podelil spominska priznanja
Napolitano je v predsedniški palači v Rimu podelil tudi spominska priznanja svojcem 34 žrtev povojnih pobojev. Ob tem je dejal, da ni razlogov za zunanje polemike proti Italiji, ki se je vrnila k demokratičnemu življenju, tudi zahvaljujoč pogumu in žrtvovanju članov odporniškega gibanja do končne zmage nad nacifašizmom. "Z državami nove demokracije in neodvisnosti, ki so nastale na mejah Italije, želimo živeti v miru in sodelovanju v perspektivi najširšega evropskega združevanja," je dejal in opozoril tudi na 11. člen italijanske ustave, ki zavrača vojno.

"Ne pozabljamo in ne brišemo ničesar, niti trpljenja, ki je bilo prizadejano slovenski manjšini v letih fašizma in vojne. Seveda pa ne moremo pozabiti grozljivih smrti in trpljenja, ki je bilo prizadejano Italijanom, ki so bili popolnoma brez vsake krivde."

Nekaj sto ljudi v Bazovici
Osrednja slovesnost ob dnevu spomina na žrtve fojb in izgon istrskih in dalmatinskih Italijanov z ozemelj, ki so po drugi svetovni vojni pripadla Jugoslaviji, je sicer potekala pri spomeniku žrtvam povojnih pobojev pri opuščenem rudniškem jašku v Bazovici pri Trstu. Udeležilo se je je nekaj sto ljudi, ki so se spominu poklonili s polaganjem vencev in branjem molitve za žrtve povojnih pobojev. Mašo je daroval tržaški škof Eugenio Ravignani, ki je poudaril dolžnost spominjanja na življenja, ki so bila izgubljena zaradi krivic in nasilja.

Dan spomina je s posebnim zakonom leta 2004 ob veliki podpori levih in desnih političnih strank uvedel italijanski parlament.

A. P.

Dan spomina na fojbe
Polaganje vencev v Bazovici