Zamisel o srečanju italijanskega, slovenskega in hrvaškega predsednika (na sliki srečanje slovenskega in italijanskega) je stara že nekaj let. Foto: EPA
Zamisel o srečanju italijanskega, slovenskega in hrvaškega predsednika (na sliki srečanje slovenskega in italijanskega) je stara že nekaj let. Foto: EPA

Že včeraj smo zapisali, da je slovenski predsednik ob pobudi svojega hrvaškega kolega Stipeta Mesića za spravno srečanje povedal, da za tako srečanje ni nujne potrebe in niti vseh pogojev. Dodal je še, da Slovenija in Hrvaška ne potrebujete sprave. Z Italijo je bila ta že dosežena, poleg tega pa je ob etični dimenziji sprave potrebno jasnejše italijansko soočenje z zločini fašizma.

"V Italiji še ni bilo katarze"
Povedal je, da je to zgodovinsko najzgodnejši totalitarni sistem v tem delu Evrope, ki je bil vir mnogih vrst zla v 20. stoletju. Predsednik države je opozoril na trpljenje in zatiranje Slovencev pod fašistično diktaturo, kar ni bilo nikoli kaznovano. "Vse to je ustvarilo etični primankljaj, zaradi katerega v Italiji ni bilo potrebne katarze," je sklenil.

Predsednikove izjave italijanskih desničarjev nikakor niso pustile ravnodušne, poroča Radio Slovenija. Znani tržaški neofašist in državni sekretar na ministrstvu za okolje Roberto Menia je Türkove izjave označil za sramotne.

Menia spomnil na fojbe
"Italija je stoodstotno obračunala s fašizmom," je zatrdil in dodal, da s komunizmom ni bilo tako, ob tem pa spomnil na mrtve v fojbah in eksodus. Dejal je celo, da je Slovenija brezplačno vstopila v EU, ne da bi poravnala svoj dolg do preteklosti in ezulov.

Francesco Storace, tajnik skrajno desničarske stranke Desnica, meni, da je bil Danilo Türk nesramen in pričakuje odgovor italijanskega zunanjega ministra.

S. Z.