Kubi se obetajo številne reforme, ki naj bi odprle njeno gospodarstvo. Foto: EPA
Kubi se obetajo številne reforme, ki naj bi odprle njeno gospodarstvo. Foto: EPA

Možnost turističnih potovanj na tuje sodi med 313 reform, napovedanih na zadnjem kongresu kubanske komunistične partije in objavljenih v smernicah gospodarskih reform. Med njimi je tudi dovoljenje Kubancem, da kupujejo in prodajajo hiše ali stanovanja. V začetku leta je vlada predsednika Raula Castra Kubancem začela izdajati dovoljenja za samozaposlitev.

Smernice o gospodarskih reformah, s katerimi želi vlada oživiti šepajoče gospodarstvo, ne ponujajo podrobnosti o tem, kdaj naj bi se predlogi udejanili tudi v praksi in kakšne bodo morebitne omejitve.

Kubanci lahko zdaj potujejo na tuje, če zaprosijo za izhod iz države in za prošnjo, ki jo lahko oblasti tudi zavrnejo, plačajo okoli 150 dolarjev ter še druge administrativne stroške in takse. Za večino Kubancev je potovanje na tuje tako zatrto že v kali. Tudi po izdaji dovoljenja lahko potovanje traja največ en mesec.

Kuba je od revolucije leta 1959 potovanje na tuje dovolila večinoma le državnim uradnikom in osebam, za katere je bilo bolj ali manj jasno, da se bodo vrnile.