Nato je rakete patriot v Turčiji do zdaj namestil že dvakrat - v primeru vojn v Iraku leta 1991 in 2003. Uporabili jih niso in so jih že nekaj mesecev pozneje umaknili. Foto: EPA
Nato je rakete patriot v Turčiji do zdaj namestil že dvakrat - v primeru vojn v Iraku leta 1991 in 2003. Uporabili jih niso in so jih že nekaj mesecev pozneje umaknili. Foto: EPA

Turška vlada Nato zaprosila za rakete patriot "zaradi nadaljevanja krize v Siriji", Rasmussen pa je v sporočilu za javnost zapisal, da bi rakete patriot pomembno okrepile obrambne zmogljivosti in "zmanjšale napetosti vzdolž jugovzhodne meje Nata".

Po besedah prvega moža Nata bi bila pomoč v raketah patriot "konkreten dokaz solidarnosti in odločnosti zavezništva". Če se bodo zaveznice strinjale, bi strokovna skupina lahko že prihodnji teden na terenu preučila, kje bi lahko namestili rakete.

Nameščanje raket patriot mora vključevati tiste države, ki ta sistem imajo. Gre za Nemčijo, Nizozemsko in ZDA, ki se bodo same odločile, ali jih lahko dajo na voljo Turčiji in za koliko časa.

Iz Berlina so sporočili, da so nemškemu veleposlaniku v Ankari že naročili, naj se "pozitivno odzove na tovrstno prošnjo". "Bila bi resna napaka, če bi zavrnili obrambno podporo članici Nata v trenutku, ko se ta članica počuti ogroženo pred morebitnim zunanjim napadom," je dejal nemški zunanji minister Guido Westerwelle.

Tudi ZDA so sporočile, da so "naklonjene" prošnji Turčije, medtem ko je Nizozemska pojasnila, da bodo pred morebitno namestitvijo raket ob turški meji s Sirijo preverili položaj na terenu, zato bodo v ta namen v Turčijo kmalu poslali vojaške strokovnjake.

Nizozemska obrambna ministrica Jeanine Hennis-Plasschaert je kot pogoje, ki jih postavljajo v zameno za rakete, navedla jamstvo, da bodo te namenjene zgolj obrambi turškega naroda in da bo njihova namestitev pripomogla k zmanjšanju vojaških napetosti.

Rasmussen je poudaril, da je "varnost zavezništva nedeljiva" in da je "Nato odločen, da odvrne vsakršne grožnje in obrani ozemeljsko celovitost Turčije".

Pojasnil je še, da bodo rakete patriot namenjene samo obrambi pred morebitnimi napadi na Turčijo. Ne bodo namenjene morebitnemu uveljavljanju območja prepovedi letenja nad Sirijo, kar zahtevajo sirski uporniki.