Prek Egejskega morja v Evropo pride največ prebežnikov in beguncev. Foto: Reuters
Prek Egejskega morja v Evropo pride največ prebežnikov in beguncev. Foto: Reuters

V Natu so se dogovorili o načrtu, ki so ga 11. februarja sprejeli na predlog Nemčije, Grčije in Turčije, pri čemer je bilo ključno, da dorečejo podrobnosti z Ankaro, ki je pokazala zadržanost do sprejemanja prebežnikov in beguncev, ki bi jih rešili na morju.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je sporočil, da bo Nato sodeloval v mednarodnih prizadevanjih za ustavitev nezakonite trgovine z ljudmi in nezakonitih migracij v Egejskem morju. Pri tem je poudaril, da naloga zavezništva ni vračanje plovil s prebežniki, a morajo po mednarodnem pravu njihove ladje reševati ljudi v težavah, tako kot katera koli druga plovila. Če bodo rešili prebežnike, ki bodo prišli iz Turčije, pa jih bodo v Turčijo vrnili, je pojasnil.

Ladje Nata so v okviru operacije v Egejsko morje prispele prejšnji teden, kjer izvajajo nadzor in opazovanje, pri čemer zavezništvo vzpostavlja tudi direktne povezave z agencijo EU Frontex.

Tesno sodelovanje Nata in EU-ja
Namen operacije je grške in turške oblasti opremljati z obveščevalnimi podatki, tako da bodo lažje ukrepale proti tihotapcem z ljudmi in kriminalnim družbam, ki prispevajo k migrantski krizi, je povedal Stoltenberg.

Štiri Natova plovila, ki sodelujejo v operaciji, so pod nemškim poveljstvom, na njih pa so tudi kanadski, grški in turški mornarji in častniki. Delujejo lahko v grških in turških ozemeljskih vodah. Turčija in Grčija se po besedah Stoltenberga sicer nista dogovorili za napotitev svojih sil v vode ali zračni prostor druge države, saj imata dolgoletne ozemeljske spore.

Izpostavil je še, da je naloga Nata olajšati sodelovanje in izmenjavo informacij med Grčijo in Turčijo, saj sta obe članici zavezništva, medtem ko je samo Grčija članica EU-ja. Ob tem je še izpostavil, da današnji dogovor pomeni, da Nato sodeluje z EU-jem tesneje kot kdajkoli doslej.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.