"Zaveznice Nata ostajajo odločne, da ne more biti povratka k praktičnemu sodelovanju, dokler Rusija ne bo znova spoštovala mednarodnega prava," je poudaril generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Kdaj bo naslednje srečanje, Stoltenberg ni povedal. Foto: Reuters
Doneck
Na vzhodu Ukrajine kljub premirju, ki je nastopilo 1. septembra lani, orožje še ni povsem potihnilo. Ukrajinske oblasti so sporočile, da je bilo ob 500-kilometrski bojni liniji od začetka leta ubitih 40 vojakov. Na sliki položaj ukrajinske vojske pri Mariupolu. Foto: EPA
Nato in Rusija sta si nalila čistega vina

"Imeli smo odkrit in resen, dejansko lahko rečem zelo dober sestanek. Imamo zelo različna stališča, a smo poslušali, kaj je imela povedati druga stran," je povedal Stoltenberg na novinarski konferenci po zasedanju sveta, ki je trajalo približno 90 minut.

Nesoglasja glede Ukrajine
Ključno razhajanje je bilo glede Ukrajine. "Rusija vojno v Ukrajini označuje kot državljansko. Mi se s tem ne strinjamo. Rusija destabilizira vzhodno Ukrajino, podpira separatiste z orožjem in opremo, prav tako pa tudi poveljuje in nadzira operacije," je bil oster Stoltenberg in dodal, da je kljub temu najpomembnejše, da so kanali komuniciranja odprti, tako da se izogne morebitnim vojaškim konfliktom. Veleposlaniki so se sicer strinjali o potrebi po popolni in hitri uresničitvi mirovnega dogovora iz Minska o vzhodni Ukrajini.

Gruško: Nato naj zmanjša aktivnosti na mejah
Ruski veleposlanik pri Natu Aleksander Gruško pa je pozval zavezništvo, naj zmanjša vojaške aktivnosti na ruskih mejah. Gruško je tako dejal, da je bila plovba ameriškega rušilca Donald Cook v mednarodnih vodah blizu ruskega pristanišča Kaliningrad prejšnji teden poskus izvajanja vojaškega pritiska na Rusijo.

Moskva in Nato nimata pozitivne agende
"Za nas je povsem jasno, da brez pravih korakov na strani Nata za zmanjšanje vojaških aktivnosti na območjih blizu Rusije ne bo mogoče začeti vsebinskega dialoga o ukrepih za gradnjo zaupanja,"
je ocenil Gruško in dodal, da Moskva in Nato nimata pozitivne agende, saj so ustavili vse skupne projekte, ki so bili pomembni za varnost Rusije in članice Nata.

Ohladitev odnosov po juniju 2014
Svet Nato-Rusija je bil ustanovljen leta 2002. Veleposlaniki so se nato redno srečevali do junija 2014, ko je "počilo" zaradi ruske priključitve Krima in ruske podpore upornikom v vzhodni Ukrajini. Rusija sicer vse obtožbe zanika, krepitev Nata v vzhodni Evropi pa vidi kot grožnjo svoji nacionalni varnosti.

Trije mrtvi ukrajinski vojaki v regiji Doneck
Medtem pa ukrajinske oblasti sporočajo, da so proruski uporniki ubili tri pripadnike vladnih sil. Gre za najbolj smrtonosne spopade na nemirnem ukrajinskem vzhodu v skoraj dveh mesecih. Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Andrij Lisenko je povedal, da so bili vojaki ubiti v napadu upornikov na vas Majorsk, ki je v vladnih rokah in leži okoli 35 kilometrov severno od mesta Doneck, utrdbe proruskih upornikov. O položaju na vzhodu Ukrajine bosta po telefonu govorila tudi nemška kanclerka Angela Merkel in ruski predsednik Vladimir Putin. Merklova je sicer označila srečanja Sveta Nato-Rusija kot "dober znak, a to ne pomeni, da ni razlik v mnenjih".

Nato in Rusija sta si nalila čistega vina