Rasmussen meni, da bi moral policijsko-varnostne naloge na Kosovu prevzeti Kfor. Foto: EPA
Rasmussen meni, da bi moral policijsko-varnostne naloge na Kosovu prevzeti Kfor. Foto: EPA

Rasmussen je v Evropskem parlamentu v Bruslju dodal, da mora Nato zato "prevzeti naloge in odgovornosti, ki niso bile predvidene, zlasti na severu Kosova".

"Iskreno povedano, sem zelo zaskrbljen nad dejstvom, da misija EU-ja, Eulex, razpolaga s premalo sredstvi, kar ima v praksi močne posledice za Nato in tako vpliva na operacijo Kforja," je poudaril pred poslanci zunanjepolitičnega odbora Evropskega parlamenta. Izrazil je upanje, da bodo poslanci lahko uporabili svoj vpliv in zagotovili, da bi lahko Eulex razpolagal s primernimi sredstvi. "Verjamemo, da je potrebno tesno sodelovanje, da bi zagotovili pravo delitev dela med Natom in EU-jem," je dodal.

Kfor bi moral prevzeti policijsko-varnostne naloge
Po razglasitvi kosovske neodvisnosti leta 2008 je EU na Kosovo napotil misijo Eulex, ki naj bi mladi državi pomagala pri vzpostavljanju državnih institucij in zagotavljanju vladavine prava, prav tako pa pri doseganju evropskih standardov na področjih policije, pravosodja in carine.

Predvsem sever Kosova je bil v zadnjih tednih večkrat priča nasilju in napetostim. Najhujši bombni napad se je zgodil pred dvema tednoma, ko je bil ubit neki Albanec. Diplomatski viri iz Nata so razkrili, da bi moral med lanskimi incidenti na severu Kosova Kfor prevzeti tudi policijsko-varnostne naloge, za katere v skladu s svojim mandatom sicer ni pristojen.

Srečanja s Putinom ne bo
Rasmussen, nekdanji danski premier, je spregovoril tudi o prihodnjem vrhu Nata. Potrdil je, da v Chicagu ne bodo niti govorili niti sprejemali odločitve o povabilu nekaterim državam k članstvu v severnoatlantskem zavezništvu.

Prvi mož Nata je povedal, da se voditelji članic zavezništva na vrhu ne bodo srečali z novoizvoljenim ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Bil je kritičen do namere Moskve, da zaradi Natovega načrta o izgradnji protiraketnega ščita v Evropi, namesti ruske raketne sisteme v Kaliningrad, češ da je to "nepotrebno trošenje denarja, saj Nato ne namerava napasti Rusije".

Pojasnil je, da bo protiraketni ščit pokril ozemlje evropskih članic Nata ter da bo za izpopolnitev raketnega sistema potrebnih dodatnih 200 milijonov evrov, za postavitev sistema pa še 800 milijonov evrov.