Srbski premier Aleksandar Vučić je danes v Beogradu dejal, da se ni odzval na najhujše žalitve Srbije in Srbov, ker ne želi Hrvaški odgovoriti z enako mero. Foto: EPA
Srbski premier Aleksandar Vučić je danes v Beogradu dejal, da se ni odzval na najhujše žalitve Srbije in Srbov, ker ne želi Hrvaški odgovoriti z enako mero. Foto: EPA
Zoran Milanović je na neformalnem srečanju s predstavniki nekaj hrvaških veteranskih združenj prejšnji ponedeljek izjavil, da se srbske oblasti obnašajo ošabno ter da so "bedniki". Foto: EPA

dolgoletne protisrbske politike.

Srbski premier Aleksandar Vučić je danes v Beogradu dejal, da se ni odzval na najhujše žalitve Srbije in Srbov, ker ne želi Hrvaški odgovoriti z enako mero. Ocenil je, da izjave predsednika SDP-ja Zorana Milanovića, ki je predstavnike srbskih oblasti označil za bednike, niso del predvolilne kampanje na Hrvaškem, temveč dolgoletne protisrbske politike.

Levosredinski kandidat za hrvaškega premierja Milanović je na neformalnem srečanju s predstavniki nekaj hrvaških veteranskih združenj prejšnji ponedeljek izjavil, da se srbske oblasti obnašajo ošabno ter da so "bedniki". Med drugim je dejal, da se ne želi pogovarjati ne z Vučićem ne s srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem, saj ju ima za privrženca velikosrbske politike, ki je pripeljala do vojne v začetku 90. let prejšnjega stoletja. Na Hrvaškem pogosto poudarjajo, da sta bila Vučić in Nikolić nekdanja tesna sodelavca četniškega vodje Vojislava Šešlja, ki je bil obtožen vojnih zločinov.

"Ne želim žaliti hrvaškega naroda"
Milanovićeve ocene, ki so bile izrečene v kontekstu spornih obtožnic za vojne zločine v Srbiji in BiH-u proti hrvaškim veteranom, so močno razburile Beograd. Kljub temu pa je Vučić na današnji novinarski konferenci v Beogradu dejal, da na žalitve ne bo odgovoril. "Na kaj takega ne morete odgovoriti, ne da bi žalili druge. Ne želim žaliti ne hrvaške države ne hrvaškega naroda," je dejal in ocenil, da besednjak hrvaškega politika ni povezan s predvolilno kampanjo na Hrvaškem, temveč z večletno protisrbsko politiko na Hrvaškem.

"V Srbiji Hrvaška ni bila tema med predvolilno kampanjo. Ne bom izrekel ene same besede o Milanoviću ali (predsedniku HDZ-ja Andreju) Plenkoviću, ki sta o meni govorila med njunim televizijskim soočanjem," je dejal Vučić in sporočil, naj pustijo Srbijo pri miru. Poudaril je, da je mir življenjski interes Srbije in bistvo napredka v prihodnosti. Dodal je, da njegova vlada ne bo odgovarjala na tovrstne izjave iz Hrvaške in se bo vzdržala. Napovedal je, da si bodo prizadevali za to, da bi izboljšali odnose s Hrvaško.

V Dubrovniku Vučić ni bil dobrodošel
Omenil je tudi, da foruma v Dubrovniku konec prejšnjega tedna ni udeležil, ker so mu nakazali, da ni dobrodošel, čeprav je želel priti. "Prejel sem dve vabili, naj pridem v Dubrovnik, potem pa so mi na vljuden način sporočili, naj vendarle ne pridem. To vedo tudi v mednarodni skupnosti," je povedal Vučić po srečanju z veleposlaniki iz držav regije, ki so akreditirani v Beogradu, je poročala srbska agencija Tanjug.

Pozneje je prišlo na dan, da na tem srečanju ni bilo hrvaškega veleposlanika v Srbiji Gordana Markotića. Kot je povedal za Tanjug in hrvaško tiskovno agencijo Hina, na to srečanje ni bil povabljen. V Vučićevem kabinetu tega Tanjugu niso hoteli komentirati.