Nemška kanclerka
Nemška kanclerka "kraljuje" na lestvici najvplivnejših žensk. Foto: EPA
Sheila Bair
Sheila Bair je lani debitirala na lestvici, in to na drugem mestu, ki ga je ohranila tudi letos. Foto: EPA
Indra Nooyi
Pepsi je imel v 44-letni zgodovini le pet direktorjev in zadnja med njimi je Indra Nooyi. Foto: EPA
Michelle Obama
Michelle Obama je na lestvici debitirala na 40. mestu. Foto: EPA

Na seznam, ki ga vsako leto pripravlja ameriška revija Forbes, se je prvič prebila ameriška prva dama Michelle Obama, ki je debitirala na 40. mestu in tako prehitela ameriško voditeljico Oprah Winfrey, ki je zasedla 41. mesto, in angleško kraljico, ki se je znašla še mesto nižje. Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je na 36. mestu in je tako izgubila kar nekaj mest v primerjavi s prejšnjim letom, ko je bila 28., a lani je bila nekdanja prva dama v ospredju zaradi predsedniških ambicij. Mesto višje je predsednica ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi.

Na letošnji lestvici je 27 vodij večjih družb in deset žensk na položaju predsednice ali premierke. Če je ime Angela Merkel po svetu dobro znano, saj je nemška kanclerka že štiri leta, pa so širši javnosti manj znana imena žensk, ki so na seznamu do desetega mesta.

Kriza ji je dala krila
Na drugem mestu prestižnega seznama je Sheila Bair, ki je predsednica Zvezne korporacije za zavarovanje depozitov (FDIC) in je samo letos zaradi finančne krize nadzorovala zaprtje 77 bank. Zanimivo je, da se je 55-letna Bairova šele lani prvič pojavila na seznamu, a je vpliv pridobila predvsem zaradi krize, ki je ZDA pahnila v recesijo.

Direktorica ameriškega podjetja Pepsi Indra Nooyi je zasedla tretje mesto. 53-letna Američanka indijskega rodu je vodenje ameriškega velikana prevzela pred dvema letoma, potem ko je več let skrbela za globalno startegijo in prestrukturiranje podjetja.

Na čertem mestu je izvršna direktorica britanskega rudarskega koncerna Anglo American Cynthia Caroll. 52-letna Carollova je ena od samo treh direktoric stotih podjetij, ki so uvrščena na londonsko borzo (FTSE), in prva oseba na čelu največjega proizvajalca platine na svetu, ki ne prihaja iz Južnoafriške republike. Direktorica je bila večkrat tarča kritik zaradi kratenja pravic zaposlenih in okoljevarstveno spornih projektov, ki se jih je lotilo podjetje.

Nekdanja prva dama Singapurja in direktorica investicijske družbe Temasek Ho Čing je zasedla peto mesto med najvplivnejšimi ženskami, njeno podjetje pa ima za sto milijard dolarjev naložb. Revija Forbes je Hojevo pred tremi leti ostro kritizirala, in sicer zaradi "spektakularne napačne presoje", ko je kupila enega največjih tajskih koncernov Shin Corp, čigar delnice so od takrat padle že za več kot 40 odstokov.

Šesto mesto zaseda direktorica ameriškega prehrambnega podjetja Krafts Foods Irene Rosenfeld, sledi ji direktorica kemijskega podjetja DuPont in nekdanja prva dama zdaj propadlega avtomobilskega velikana General Motors Ellen Kullman. Na osmem mestu je direktorica ene največjih ameriških zdravstvenih zavarovalnic WellPoint Angela Braly, medtem ko zadnji dve mesti med prvo deseterico zasedata predsednica uprave francoskega jedrskega velikana Areva Anne Lauvergeon in direktorica ameriškega naftnega podjetja Sunoco.

Pomembna pojavljanje in položaj
Pri oblikovanju lestvice revija Forbes upošteva tri kriterije - medijsko prisotnost kandidatk, moč položajev, ki jih zavzemajo, ter velikost in pomen držav, podjetij ali organizacij, ki jih predstavljajo.