Sardinija velja za enega najlepših otokov v Evropi. Foto: Thinkstock
Sardinija velja za enega najlepših otokov v Evropi. Foto: Thinkstock
Dolomiti
Ne marate obale? Na voljo so tudi tri gorske vasice v Dolomitih. Foto: EPA

Italijanska Agenzia del Demanio, vladna agencija, ki bdi nad "narodnim bogastvom", je sporočila, da bo mnoge nepremičnine in koščke zemlje najprej ponudila krajevnim ali regionalnim svetom, ki bodo nato ozemlje lahko prodali prek spleta.

"Celoten seznam stvari, ki bodo na voljo, še oblikujemo, načrtujemo pa, da ga bomo objavili konec julija. Na koncu se bodo pokrajinske vlade odločile, kaj z zgradbo ali zemljo storiti, a jasno je, da bi takšna prodaja premoženja krepko pripomogla k zmanjšanju državnega dolga, pomagala pa bi tudi pokrajinam, da bi se izkopale iz rdečih številk," so sporočili iz agencije.

In seznam stvari, ki bi bile na voljo, da preidejo v zasebne roke, je res dolg in zanimiv. Na njem naj bi bilo namreč več kot 9.000 zgradb, palač, plaž, otokov in trdnjav, katerih skupna vrednost naj bi znašala več kot tri milijarde evrov.

Od Garibaldija do - koga?
Med najzanimivejšimi, najslikovitejšimi in najdražjimi nepremičninami, ki naj bi bile na prodaj, je veriga otokov Caprera, ki leži severovzhodno od obale Sardinije. Otočki imajo skupaj okoli 70 kilometrov obale, ki jo obkroža kristalno čista voda, ta pa privablja potapljače z vseh koncev sveta. Na otokih živijo večinoma divje koze. Caprero so leta 2007 razglasili tudi za "najbolj seksi plažo na svetu, nekoč pa je bilo to otočje v lasti Giuseppeja Garibaldija, piše Daily Mail.

Milijonarji si bodo lahko privoščili tudi nakup nekaj otočkov v beneški laguni, ki naj bi stali več milijonov evrov, v Tirenskem morju pa je na voljo osamljeni otoček Santo Stefano.

Nekaj se bo našlo tudi za ljubitelje mestnega življenja. V Rimu bo na prodaj muzej Villa Giulia, mogočna stavba na obrobju prestolnice, ki jo je dal v 16. stoletju zgraditi takratni papež Julij III. Ni pa znano, ali nakup vključuje tudi predmete v notranjosti stavbe. V Palermu bodo lahko zainteresirani kup evrov odšteli za 900 let staro normansko palačo, ki je bila nekoč dom sicilijanskih kraljev.

Norost ali pragmatičnost?
In to še ni vse, prodajalo se bo tudi v gorah, natančneje v Dolomitih ob meji z Avstrijo, in ob obrežju jezera Como.

Ideja, ki je zrasla v glavah članov Severne lige, ki je tudi članica trenutne desnosredinske koalicije, je v Italiji (seveda) sprožila burne odzive. "To je norost. Gre za zaščitene kraje in zgradbe, ki jih bodo novi kupci povsem spremenili," je dejal Stefano Delpieri, član organizacije Prijatelji zemlje. Ogorčeni so tudi mnogi opozicijski poslanci in okoljevarstveniki.