Taksin je dejal, da ni presenečen nad razsodbo. Foto: EPA
Taksin je dejal, da ni presenečen nad razsodbo. Foto: EPA

Devetčlansko sodišče je razsodilo, da je nekdanji premier zlorabil položaj, saj predsedoval vladi in hkrati prikrival lastništvo delnic v družinskem telekomunikacijskem podjetju, ki je poslovalo z državo. Vladno politiko naj bi prirejal tako, da je imelo od tega koristi njegovo podjetje.

Sodišče je sicer zaplenilo manj premoženja, kot je bilo pričakovano, saj so mu vrnili 900 milijonov dolarjev, ki so bili do zdaj zamrznjeni. Poznavalci menijo, da je to nekakšen kompromis, s katerim želijo oblasti pomiriti strasti protivladnih sil. Vrnitev dela premoženja je sodišče obrazložilo s tem, da je bilo pridobljeno, še preden je postal premier.

Taksin je bil leta 2006 z državnim udarom strmoglavljen z oblasti in to je še danes razlog za politične napetosti na Tajskem, kjer ima nekdanji telekomunikacijski mogotec še vedno veliko privržencev, ki se ne morejo sprijazniti z njegovim izgnanstvom. Ob strmoglavljenju so mu zamrznili tudi premoženje.

Oktobra lani je sodišče Taksina obtožilo na dve leti zapora zaradi korupcije. Zdaj živi v izgnanstvu v Dubaju, od koder je tudi nagovoril svoje privržence, ki jim je sporočil, da je postopek proti njemu politično motiviran proces, v katerem so oblasti že vnaprej vedele za razsodbo.

Predaja ne pride v poštev
Že pred razsodbo je 60-letni Taksin napovedal, da se ne bo vdal in bo še naprej - z ali brez družinskega premoženja- nadaljeval svoj politični boj proti vojaško-birokratski eliti, ki ga je strmoglavila. Zatrdil je, da je bilo premoženje pridobljeno na zakonit način.

Taksin je bil že od prevzema premierskega položaja sporna osebnost, ki je razdelila tajski narod. Njegovi privrženci so ga skoraj po božje občudovali in mu pripisovali zasluge za preobrat v tajski politiki z liberalnimi gospodarskimi reformami in populističnimi pristopi, s katerimi naj bi odpravil revščino. Njegovi nasprotniki so nasprtono v njem videli navadnega avtokrata, lakaja kapitalizma in rušitelja monarhije.