"Pokvarjeni Lula" je geslo protestov, ki že več kot leto pretresejo Brazilijo oz. vse odkar so v javnost začele curljati prve informacije o razvejani in sistematični korupciji, ki jo je vodila vladajoča Delavska stranka. Foto: EPA
Lula, nekdanji predsednik Brazilije
Lula je bil predsednik Brazilije med letoma 2003 in 2011, nato pa je za naslednico izbral zdajšnjo predsednico Dilmo Rouseff. Pod njegovim vodstvom je Brazilija doživela največji gospodarski skok, ki pa se je v zadnjih letih ustavil, na dan pa so začele prihajati korupcijske afere. Foto: EPA
Lula - aretacija nekdanjega predsednika Brazlije in spopadi med protestniki v Sao Bernardo do Campo
Po pridržanju Lule se je pred njegovim domovanjem v bogataškem Sao Bernardo do Campu v okolici Sao Paula zbrala množica ljudi, pri čemer so se razdelili v dva tabora: za Lula in proti njemu, kar je pripeljalo celo do nasilnega obračunavanja med protestniki. Foto: Reuters

Policisti in tožilci so preiskali Lulov dom v Sao Paulu, urade Inštituta Lula ter hiše članov njegove družine, je povedal predstavnik nekdanjega predsednika Brazilije in njegovega inštituta Jose Chrispiniano.

Ga bosta pokopali luksuzni domovanji?
Usoda Lule (polno ime Luiz Inacio Lula da Silve), ki je bil predsednik države med letoma 2003 in 2011 in še vedno velja za najvplivnejšega človeka v državi, je tesno povezana z usodo zdajšnje predsednice Dilme Rousseff in prihodnostjo njune vladajoče Delavske stranke (Partido dos Trabalhadores).

Lulo preiskujejo zaradi domnevnega lastništva luksuznega stanovanja ob morju in hiše na podeželju. Lula trdi, da nista v njegovi lasti, policija pa, da ima dokaze, da so ju obnovila in z luksuznim pohištvom opremila z nekdanjim predsednikom povezana podjetja, ki so v aferi obtožena korupcije.

Petrobras - izvor korupcije in pranja denarja
Zvezna brazilska policija je potrdila tudi poročanje medijev, da je v preiskavi korupcijske afere, ki so jo poimenovali Operacija Avtopralnica, prišlo do dramatičnega razvoja. Obsežne hišne preiskave in aretacije so izvedli v treh zveznih državah - Rio de Janeiro, Bahia in Sao Paulo - policija pa je preiskavo še poglobila, tako da zdaj preiskujejo obsežno zaroto ponarejanja, podkupovanja ter pranja denarja v okviru kriminalne mreže podjetja Petrobras.

"V hišnih preiskavah je sodelovalo okoli 200 zveznih policistov, ki so izročili 44 nalogov, od tega 33 za hišne preiskave in zasego ter enajst za pridržanje zaradi zaslišanja," so sporočili iz zvezne policije.

Zaprti senator očitno spregovoril
Policija je omenjeno potrdila dan po tem, ko je brazilski časnik poročal, da je nekdanji tesni zaveznik Lule in predsednice Dilme Rousseff izrazil pripravljenost, da bo pričal proti njima. Gre za senatorja Delcidia do Amarala, ki je v okviru preiskave že obtožen in je v priporu od lanskega novembra. Čeprav je šlo za nepotrjeno vest, je naletela na oster odziv vlade, predsednica pa je v govoru poudarila, da je boj poti korupciji njena "prva prednostna naloga".

Lula in Rousseffova sta sicer že občutila politične pritiske, namreč po aretaciji njunega bivšega vodje volilne kampanje Joaoja Santane, ki naj bi vzel denar, ki ga je Pridobil nezakonito. V afero je vpletena smetana brazilske politike in gospodarstva, tudi številni visoki predstavniki vladajoče Delavske stranke.

Vse sledi vodijo v naftnega velikana in iz njega
Petrobras, državno naftno podjetje, je bil najbolj viden simbol hitro rastočega brazilskega gospodarstva in tudi pod vladavino PT-ja razraščajoče korupcije. Petrobras je bil nekoč že šesto največje naftno podjetje na svetu in je Braziliji prispeval deset odstotkov bruto domačega proizvoda, a je zadnja leta v krizi, proizvodnja pada, prav tako tržni delež.