Haarde se je zagovarjal, da ni kriv za propad bančnega sektorja. Foto: Reuters
Haarde se je zagovarjal, da ni kriv za propad bančnega sektorja. Foto: Reuters
Haarde ne bo kaznovan

Haarde je prvi politični voditelj na svetu, ki so mu sodili zaradi svetovne finančne krize. Očitali so mu odgovornost za finančni zlom države oziroma malomarnost, ker ni poskrbel za delovanje zaščite finančnega sektorja.

Obtožen je bil tudi, ker ni brzdal bank, katerih bilance stanja so bile približno devetkrat večje od islandskega gospodarstva pred krizo.

Sodišče je odločilo, da je Haarde kriv v eni izmed štirih točk obtožnice - da ni sklical posebnih sestankov vlade pred krizo oz. uradno ni obveščal ministrov -, a ga ni kaznovalo. Nekdanjemu premierju sta grozili dve leti zaporne kazni.

Haarde ima čisto vest
Islandski parlament je septembra 2010 sklenil, da se mora sodni proces zaradi finančnega zloma banke Icesave začeti samo proti danes 61-letnemu Haardeju, ki je odstopil leta 2009.

Zlom banke Icesave je prizadel na tisoče ljudi in vodil do spora med Islandijo ter Veliko Britanijo in Nizozemsko glede povračila 3,9 milijarde evrov njunim varčevalcem, ki je še vedno nerešen.

Islandija, ki ima okoli 320.000 prebivalcev, si je morala po zlomu treh bank izposoditi 10 milijard dolarjev pri Mednarodnem denarnem skladu in drugih posojilodajalcih.

Haarde, leta 2008 vodja Neodvisne stranke, trdi, da je delal, kar je tedaj mislil, da je najbolje za državo, ter da ima čisto vest. Napovedal je pritožbo na odločitev sodišča in ga obtožil, da je njegova odločitev politično motivirana.

Haarde ne bo kaznovan