Dolgoletni makedonski premier mora za dve leti v zapor. Foto: EPA
Dolgoletni makedonski premier mora za dve leti v zapor. Foto: EPA

Sodišče je razsodilo, da je bil nakup službenega avtomobila, blindiranega mercedesa S600 s ceno slabih 600.000 evrov, nezakonit. Gre za prvostopenjsko razsodbo, ki so jo izrekli v odsotnosti Gruevskega, proti kateremu potekajo še štirje drugi sodni postopki.

Soobtoženi v tem primeru je nekdanji namestnik notranjega ministra Gjoko Popovski, ki je bil na prvi stopnji obsojen na šest let in šest mesecev zapora, saj je podpisal pogodbo o nakupu avtomobila. Ločen proces v tej zadevi poteka tudi proti nekdanji notranji ministrici Gordani Jankuloski.

Javnost je za podrobnosti nakupa službenega avtomobila izvedela leta 2015, ko je takrat glavna opozicijska stranka SDMS, iz katere je zdajšnji premier Zoran Zaev, objavila telefonske pogovore med Gruevskim in Jankulovsko, v katerih sta se oba politika zavzela, da bi o nabavi dragega avtomobila molčali vse do lokalnih volitev leta 2013.

Gruevski je bil predsednik makedonske vlade med letoma 2006 in 2016. Na čelu zdaj največje opozicijske stranke VMRO-DMPNE je bil med letoma 2003 in 2017. Zdajšnja makedonska vlada se je po poročanju srbske tiskovne agencije Beta februarja letos odločila, da proda omenjeni avtomobil.