Gabriele se kesa zgolj zaradi
Gabriele se kesa zgolj zaradi "izdaje papeževega zaupanja". Foto: EPA
Sojenje papeževemu strežniku

"Kar zadeva veliko tatvino, se izrekam za nedolžnega. Se pa čutim krivega, ker sem izdal zaupanje svetega očeta, ki ga imam rad kot sin," je dejal tesni papežev služabnik Gabriele v svojem pričanju. Gabriele je sicer priznal, da je zaupne dokumente fotokopiral v papeževem stanovanju, a je dodal, da tega ni imel za zločin. Dejal je, da je deloval "brez sostorilca", a priznal, da je imel veliko stikov v Vatikanu, kjer je čutil "veliko nezadovoljstvo".

46-letni Gabriele se je pritožil nad razmerami v priporu. Njegova celica naj bi bila tako majhna, da ne more niti stegniti rok, v njej pa naj bi ves čas gorela luč. Sodišče je že odredilo preiskavo Gabrielejevih navedb. Kot poroča BBC, Vatikan medtem zagotavlja, da razmere v vatikanskem priporu izpolnjujejo minimalne mednarodne standarde.

Kot je že v soboto dejal predsednik sodišča Giuseppe della Torre, so nadaljnje obravnave predvidene vsak dan do 6. oktobra, tako da bi se lahko sojenje končalo že konec tega tedna. Gabrieleju grozi 4-letna zaporna kazen.

Gabriele je obtožen kraje dokumentov s papeževe mize, ki jih je nato izročil preiskovalnemu novinarju Gianluigiju Nuzziju. Ta je prejete zaupne podatke potem tudi objavil. Kot je dejal Gabriele, je bil motiv za njegovo dejanje želja po razgaljenju "zla in korupcije" v ozadju najvišjih predstavnikov Cerkve. Nekdanji papežev služabnik je izrazil razočaranje nad skrivnostnostjo v Vatikanu, od skrivnostnega izginotja hčerke vatikanskega uslužbenca leta 1983 do dvojnega umora in poznejšega samomora člana švicarske garde, ki običajno varuje Vatikan, leta 1998.

Dokumenti, evri in zlato
Gabriele je bil aretiran sredi maja, potem ko so v njegovem stanovanju odkrili več zaupnih dokumentov, ček za 100.000 evrov, izdan za papeža, in kepo zlata, ki jo je papež nekoč dobil v dar.

Sojenje papeževemu strežniku