Polančec je bil tesen sodelavec nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja. Foto: EPA
Polančec je bil tesen sodelavec nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja. Foto: EPA

Za izpustitev Polančeca, ki so ga konec marca prijeli zaradi suma goljufij v živilskem podjetju Podravka, se je zagrebško sodišče odločilo potem, ko je sprejelo predlog protikorupcijskega urada Uskok, ki je ocenil, da ni več razloga za njegov pripor.

Za pripor so se marca odločili, da Polančec ne bi mogel vplivati na priče v preiskavi o goljufijah v hrvaškem elektrogospodarstvu (HEP) in ko je Uskok v sredo opravil pogovor z zadnjo pričo v primeru HEP-a, ni bilo več razlogov za podaljšanje pripora.

Ob izpustitvi iz pripora je bil Polančec vidno pretresen in je novinarjem dejal, da je "resnica globoka voda, v kateri on ne bo utonil". Dodal je še, da ga čaka "hud boj".

Poleg Polančeca so danes na prostost izpustili tudi direktorja šibeniškega podjetja TLM Ivana Koštana, medtem ko v priporu ostaja nekdanji direktor HEP-a Ivan Mravka, ki ga tudi sumijo goljufij s prodajo elektrike po večkratno nižji ceni mostarski družbi Aluminij. Tako naj bi oškodovali proračun za približno 83 milijonov evrov.

Polančec obtožen zlorabe položaja
Zagrebško sodišče je v sredo potrdilo obtožnico proti Polančecu zaradi zlorabe položaja in pooblastil, ker je leta 2008 naročil izdelavo strokovno-pravnega dela, ki ga ministrstvo za gospodarstvo nato sploh ni uporabilo, zanj pa je plačalo 69.300 evrov.

Uskok je že pred tem Polančeca obtožil zaradi nezakonite porabe približno 32.000 evrov za nakup luči na igrišču nogometnega kluba v njegovem rojstnem kraju pri Koprivnici. Proti Polančecu še vedno potekata preiskavi tako v primeru Podravke kot HEP-a.