Polančec naj bi prepustil upravo hrvaške naftne družbe Ina madžarskemu Molu v zameno za 34,2 milijona evrov posojil, s katerimi so financirali nakup 10,6 odstotka delnic Podravke. Foto:
Polančec naj bi prepustil upravo hrvaške naftne družbe Ina madžarskemu Molu v zameno za 34,2 milijona evrov posojil, s katerimi so financirali nakup 10,6 odstotka delnic Podravke. Foto:
Prijet nekdanji podpredsednik hrvaške vlade

Jutarnji list je na svoji spletni strani poročal, da je preiskavo hiše v Koprivnici potrdil Polančečev odvetnik Ante Nobilo in da so ga policisti prepeljali v Zagreb zaradi preiskave v aferi, ki so jo na Hrvaškem poimenovali Spice (Začimba). Polančec je osumljen spodbujanja h kaznivemu dejanju, s katerim so družbo Podravka oškodovali za približno 1,3 milijona evrov. V povezavi z omenjeno afero naj bi davi prijeli tudi odvetnika Zorana Markovića.

Polančec je z mesta podpredsednika vlade in ministra za gospodarstvo odstopil konec oktobra lani. Takrat je pojasnil, da je na njegovo odločitev vplival "medijski linč" zaradi njegove domnevne vloge v aferi Podravka, kjer je bil pred prihodom v vlado član uprave. Takrat je zanikal vpletenost v afero, zaradi katere so policisti nekaj tednov pred njegovim odstopom prijeli šest ljudi, osumljenih, da so z denarjem Podravke zase kupili delnice podjetja.

Ina madžarskemu Molu v zameno za posojila?
Sredi marca letos so hrvaški mediji, ki so se sklicevali na madžarske vire, objavili, da je Polančec prepustil upravo hrvaške naftne družbe Ina madžarskemu Molu v zameno za 34,2 milijona evrov posojil, s katerimi so financirali nakup 10,6 odstotka delnic Podravke. Hrvaška je od Madžarske zahtevala pojasnila glede upravljavske vloge Mola v Ini, čeprav madžarska naftna družba ni imela večinskega svežnja delnic. Hrvaško tožilstvo je pojasnila zahtevalo, potem ko je madžarska banka OTP objavila, da Podravka lahko vrne 34,2 milijona evrov posojil tudi z delnicami Ine. Mol je prek banke OTP financiral prevzem delnic Podravke.

Madžarski preiskovalci so ugotovili, da je nekdanji podpredsednik hrvaške vlade konec leta 2008 vprašal upravo Mola, ali je s Podravko pripravljena deliti svoje izkušnje zaradi preprečevanja sovražnega prevzema. V Molu so ponudili svoje izkušnje in sprejeli vlogo svetovalca v Podravki. Tako naj bi bil ravno Polančec pobudnik celotne operacije, ki sta jo nato uresničila takratni predsednik uprave Podravke Zdravko Šestak in nekdanji član uprave Josip Pavlović, ki sta bila med šestimi lani prijetimi.

V afero vpleten tudi Marković
Po navedbah Jutarnjega lista je zagrebški odvetnik Zoran Marković, ki naj bi ga prav tako prijeli, direktor podjetja Fima Ami, ki je registrirano na Malti. Na omenjeno podjetje je posredniška hiša Fima prenesla sporni sveženj 10,6 odstotka delnic Podravke, s katerimi so nameravali prevzeti večinski sveženj delnic koprivniške družbe.

Prijet nekdanji podpredsednik hrvaške vlade