Pogled na prostore vatikanske banke (IOR). Foto: AP
Pogled na prostore vatikanske banke (IOR). Foto: AP
Angelo Caloia
Nekdanji predsednik vatikanske banke Angelo Caloia je obtožen finančne poneverbe v znesku 50 milijonov evrov. Foto: EPA

Skupaj z njim se bo zaradi enakih očitkov na sojenju moral zagovarjati tudi njegov nekdanji pravni svetovalec Gabrielle Liuzzo.

Danes 78-letni Caloia je bil predsednik IOR-a med letoma 1999 in 2009. Takrat je bil njegov svetovalec v banki danes 94-letni Liuzzo. Sojenje proti dvojici se bo na sodišču v Vatikanu začelo 15. marca. Tretji osumljenec v tem primeru, nekdanji generalni direktor banke IOR Lelio Scaletti, je pred leti umrl, poroča Deutsche Welle.

Kot je sporočila vatikanska banka, je trojica med letoma 2001 in 2008, ko se je banka odrekla "znatnemu deležu svojega nepremičninskega premoženja", IOR-u povzročila izgubo v znesku 50 milijonov evrov. Glede na navedbe v obtožnici so trije moški napačno predstavili prodajne cene 29 poslopij in v lasten žep pospravili razliko v ceni.

Glavni vatikanski tožilec Gian Piero Milano je decembra 2014 zamrznil bančne račune z več milijoni evrov, ki so bili v lasti trojice.

Banka IOR je bila v zadnjih desetletjih vpletena v več finančnih škandalov, v okviru prizadevanj papeža Frančiška za ureditev razmer pa so do zdaj zaprli na tisoče računov.