Nemška kanclerka Angela Merkel med obiskom begunskega centra v Turčiji. Po dogovoru EU-ja in Turčije in zaprtju grško-makedonske meje je število prebežnikov v Evropo močno upadlo. Foto: Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel med obiskom begunskega centra v Turčiji. Po dogovoru EU-ja in Turčije in zaprtju grško-makedonske meje je število prebežnikov v Evropo močno upadlo. Foto: Reuters
Pariz
Evropo so pretresli teroristični napadi v Parizu in Bruslju, ki so jih izvedli islamski skrajneži. Foto: Reuters

V preteklosti je nemška vlada predvsem zaradi bojazni pred odzivom javnosti zmanjševala možnost potencialnih teroristov med 1,1 milijona prebežniki, ki so lani vstopili v Nemčijo.

Med prebežniki številni brez dokumentov
A direktor nemške obveščevalne službe (Zveznega urada za zaščito ustave) Hans-Georg Maassen je prejšnji teden izjavil, da je Islamska država (IS) verjetno nekaj teroristov poslala na pot v Evropo tudi po t. i. balkanski poti iz Grčije. "Ni skrivnost, da sem zaskrbljen zaradi velikega števila prebežnikov, katerih identiteta je neznana, saj ob vstopu v državo niso imeli nobenih dokumentov," je dejal Maassen.

Pod lupo 369 oseb, nadaljnje preiskave za 40 primerov
Predstavnica za stike z javnostjo nemške zvezne kriminalistične policije (BKA) je pojasnila, da so preiskovali skupaj 369 osumljenih terorizma med prebežniki, od katerih je 40 primerov zahtevalo nadaljnje postopke zveznih organov pregona. "Varnostni organi so dobili namige, da se teroristi načrtno tihotapijo skupaj s prebežniki z namenom terorističnih napadov v Nemčiji," je dejala.

Dva pariška napadalca po balkanski poti
Dva izmed napadalcev v Parizu, kjer je lani umrlo 130 ljudi, sta prišla v Evropo po balkanski poti. Prav tako obstajajo dokazi, da naj bi edini preživeli iz pariških napadov Salah Abdeslam na jugu Nemčiji v Ulmu pobral tri še neidentificirane skrajneže, ki so v Evropo prišli z begunskim tokom lani oktobra.

Aretacije domnevnih džihadistov
Februarja letos so nemške oblasti v begunskem centru pri mestu Attendorn aretirale 35-letnega Alžirca in njegovo ženo. Moški je domnevno član IS-ja. Nekaj dni pozneje pa so v Mainzu aretirali še 32-letnega moškega, ki se je pred prihodom v Nemčijo prek Turčije boril za IS v vzhodni Siriji.

Pritisk na Merklovo se je zmanjšal
V zadnjem času se je po zaprtju balkanske poti število prebežnikov v Nemčiji močno zmanjšalo, kar je tudi ublažilo kritike in pritisk na nemško kanclerko Angelo Merkel, ki je z besedami "Wir schaffen es" oziroma "zmoremo" lani jeseni izrekla dobrodošlico na stotisoče prebežnikom, namenjenim v Nemčijo, oziroma jih "povabila".