Policisti v okviru varnostnih pregledov začasno odvzemajo različne predmete, kot so vžigalniki, škarje, britvice, noži, odpirači za steklenice ... Pri nožih pa gre tako rekoč v vseh primerih za manjše nože, ki se uporabljajo v prehranske namene, navajajo na GPU-ju. Foto: BoBo
Policisti v okviru varnostnih pregledov začasno odvzemajo različne predmete, kot so vžigalniki, škarje, britvice, noži, odpirači za steklenice ... Pri nožih pa gre tako rekoč v vseh primerih za manjše nože, ki se uporabljajo v prehranske namene, navajajo na GPU-ju. Foto: BoBo
false
Slovenskim policistom pri obvladovanju prebežniškega toka pomagajo številni tuji policisti. Foto: BoBo

Med nedavnim obiskom predsednika republike Boruta Pahorja v Pragi je bil sklenjen dogovor, da Češka na pomoč slovenski policiji pošlje še četrti kontingent svojih policistov. Nekateri njihovi kolegi, ki so se že vrnili z misije v Sloveniji, pa povzročajo češki policiji težave s svojimi izjavami v javnosti o tem, kaj se dogaja v Sloveniji.

Na začetku februarja je češki policist Martin Herzan, ki je konec preteklega leta deloval na slovensko-hrvaški meji, v pogovoru za češki dnevnik Pravo povedal, da je njegova ekipa med prebežniki odkrila na ducate radikalnih islamskih borcev. Prebežnikom pa so vsak dan zaplenili več kilogramov orožja. Slovenska policija pa naj bi v EU spustila tudi prebežnike, ki so imeli na svojih telefonih videoposnetke mučenja in ubijanja ljudi.

Prvi mož češke policije Tomas Tuhy je zavrnil Herzanove navedbe in napovedal, da bo proti njemu uveden disciplinski postopek, saj po njegovih besedah policisti ne smejo podajati medijem informacij, ki jih ne morejo dokazati.

Policist David Predota, ki je vodil češke policiste na slovensko-hrvaški meji in ga je predsednik Pahor odlikoval ob obisku Prage, je med drugim povedal, da so prebežnikom odvzeli sumljive predmete in orožje ter ga izročili slovenskim kolegom. Med morebitnim orožjem, ki so ga odvzeli prebežnikom, pa so bile večinoma britvice. Našli so tudi nekaj drugega drugega orožja, vendar nikoli v večjih količinah.

GPU: Vsi prebežniki so preverjeni
Na Generalni policijski upravi (GPU) glede navedb češkega policista pravijo, da vsakega prebežnika, ki vstopi v Slovenijo, preverijo z indikatorji, na podlagi katerih se z osebami, ki bi lahko ustrezale merilom, da bi bili lahko teroristi, potencialni borci ali podobni skrajneži, opravijo dodatni postopki.

"V dodatnem varnostnem preverjanju smo s takimi osebami poleg registracijskega postopka opravili še vrsto drugih dejavnosti, od varnostnih pregledov, razgovorov, zbiranja obvestil o osebah, s katerimi so potovale, do preverjanja določenih okoliščin, ki so jih kriminalisti in policisti zaznali pri teh postopkih. Za nekaj deset oseb, ki so bile izločene na podlagi indikatorjev in je obstajal sum, da bi lahko sodelovale v oboroženih spopadih, smo dodatno preverjali, a v nobenem primeru se ni to potrdilo niti ne kak drug sum v povezavi s terorizmom," so za MMC povedali na GPU-ju.

"V nobenem primeru pa niso bili ugotovljeni kakršni koli pogoji za uporabo omejevalnih ukrepov (sum kaznivega dejanja), smo pa obveščali države, kamor so bile te osebe namenjene," še dodajo in poudarjajo, da do tega trenutka pri nobenem izmed prebežnikov ni bilo odkrito orožje ali eksplozivno sredstvo in podobni predmeti, prirejeni za napad.

Policisti v okviru varnostnih pregledov začasno odvzemajo različne predmete, kot so vžigalniki, škarje, britvice, noži, odpirači za steklenice ... Pri nožih pa gre tako rekoč v vseh primerih za manjše nože, ki se uporabljajo v prehranske namene, navajajo na GPU-ju.

Kar zadeva posnetke mučenja in ubijanja, policisti pravijo, da prebežniki le redko posedujejo tiskane fotografije, ki bi jih lahko uporabili v nadaljnjem postopku. "Telefone in druge elektronske nosilce podatkov je mogoče na podlagi 219. a člena ZKP ustrezno preiskati in zavarovati dokaze, ki se iščejo. Torej obstajati morajo utemeljeni razlogi za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja. V razgovorih s številnimi prebežniki, ki so posedovali take fotografije v mobilnih telefonih, je bilo v poznejših podrobnih razgovorih ugotovljeno, da jih posamezniki hranijo, ker želijo svet opozoriti na to, kakšne grozote se dogajajo v njihovih državah. Z njimi želijo dokazati brutalnost teroristov in utemeljiti, zakaj so bili prisiljeni zapustiti domove in poiskati zatočišče v drugih državah," o spornem videogradivu pojasnjujejo na GPU-ju.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.