Nemčija je okrepila varnostne sile na letališčih in železniških postajah. Foto: EPA
Nemčija je okrepila varnostne sile na letališčih in železniških postajah. Foto: EPA
Essen
Mnogi nemški policisti se bodo morali letos odpovedati božičnim počitnicam. Foto: EPA

Namibijske varnostne sile so v sredo na letališču v prestolnici Windhoek odkrile sumljivo pošiljko, za katero so sumili, da je bomba, saj je rentgenski pregled prepoznal baterije, ki so bile z žicami povezane z detonatorjem in tiktakajočo uro.

Pošiljko z navidezno bombo so našli med prtljago na letalu nemške družbe Air Berlin s 296 potniki na krovu, ki so bili namenjeni v München. Zaradi preplaha je Nemčija v svojo nekdanjo kolonijo napotila preiskovalce, ki so nato ugotovili, da v pošiljki ni bilo razstreliva.

Navidezna bomba je pripadala nekemu ameriškemu podjetju, ki izdeluje alarmne sisteme in naprave za detekcijo, a ni jasno, točno katero podjetje je to. Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je dejal, da je malo verjetno, da so v preizkusu sodelovali tudi nemški preiskovalci.

Napadi po vzoru Mumbaja
Nemške oblasti so ta teden povišale stopnjo nevarnosti pred terorističnimi napadi, potem ko so prejele konkretne obveščevalne podatke, ki nakazujejo, da bi lahko islamski skrajneži izvedli podobne teroristične napade kot pred dvema letoma v indijski finančni prestolnici Mumbaj.

Skrajneži so leta 2008 med drugim napadli železniško postajo in dva razkošna hotela, njihov namen pa je bil povzročiti čim večje število žrtev med nedolžnim prebivalstvom. "Taktika Al Kaide je v zadnjih letih pokazala, da teroristi stavijo na medijsko privlačne teroristične spektakle, pri tem pa želijo, da napadi zahtevajo čim več smrtnih žrtev," je dejal direktor nemške policije Matthias Seeger.

Seeger je opozoril, da je nevarnost terorističnega napada v državi trenutno največja do zdaj. "S tem se strinjajo vsi varnostni organi," je povedal za nemški časopis Bild. "Na lestvici od ena, kar pomeni ni nevarnosti, do deset, ki pomeni akutno nevarnost napada, smo trenutno pri devet," je pojasnil Seeger.

Iščejo štiri skrajneže
Zaradi povečane stopnje nevarnosti bodo nemške varnostne sile "v stanju izrednih razmer" najmanj do konca leta, saj naj bi bili ena izmed tarč napadov tudi priljubljeni božični sejmi, ki potekajo v številnih nemških mestih. Številni nemški policisti so bili zato prisiljeni odpovedati že načrtovane dopuste v naslednjih tednih.

Po besedah vodje nemškega policijskega sindikata Rainerja Wendta je nemška policija pred "največjim izzivom v povojni zgodovini države". Policija naj bi iskala dva indijska in dva pakistanska islamska skrajneža, za katere domnevajo, da so že v Nemčiji, vendar njihova identiteta ni znana.