S podkupnino hitreje do presaditve organov

V transplantacijskem centru Univerzitetne klinike v Leipzigu so se nepravilnosti očitno vrstile že od leta 2010, do zdaj pa so tam odkrili že vsaj 38 primerov, ko je prišlo do potvarjanja podatkov o bolnikih, da so ti hitreje prišli na vrsto za darovana jetra. V preiskavo se je medtem vključilo tudi tožilstvo, na kliniki pa ne izključujejo možnosti, da so zdravniki za to prejemali tudi podkupnine.

Kot dializni bolniki hitreje do novih jeter
V Leipzigu se podrobne preiskave šele dobro začenjajo, a že je jasno, da so zdravniki vsaj 38 bolnikov - zadnjega lani - lažno razglasili za dializne bolnike, da so ti na listah za presaditev jeter prišli višje. Tri zdravnike so že suspendirali, ni pa še jasno, kakšen je bil njihov motiv.

Napovedano zaprtje polovice centrov
Trenutno je po Nemčiji 47 transplantacijskih centrov, po podobnih škandalih v Regensburgu in Göttingenu so odredili njihov nadzor. Do zdaj so jih preverili deset in v treh našli nepravilnosti. Še letos naj bi polovico centrov zaprli in zmanjšali škodljivo konkurenco med njimi.

Zveza bolnikov zahteva, da se nadzor izpod okrilja zdravniške zbornice preseli na ministrstvo, in opozarja, da v Nemčiji na presaditev organov trenutno čaka 12 tisoč ljudi in da bodo prav oni najbolj občutili posledice škandalov, saj se zaupanje potencialnih darovalcev organov le še zmanjšuje.

Boštjan Anžin