Nemški par je oplojena jajčeca zamrznil, žena pa jih je uporabila po ločitvi. Foto: Reuters
Nemški par je oplojena jajčeca zamrznil, žena pa jih je uporabila po ločitvi. Foto: Reuters

Pred petimi leti sta Karl in Inge dala zdravnikom na lokalni kliniki za neplodnost pisno dovoljenje, da zamrznejo Ingina jajčeca, oplojena s Karlovo spermo, da bi lahko čez nekaj let imela otroka.

Po ločitvi je 42-letna Inge dvakrat ponaredila Karlov podpis, da je lahko uporabila oplojena jajčeca, zanosila in rodila fantka. Njen 37-letni nekdanji soprog je s tem postal pravno zavezan, da svoji bivši izplačuje preživnino za otroka, zato je proti njen vložil tožbo.

Sodišče: Tožnik ni bil dovolj jasen
Sodišče v Münchnu je v sredo razsodilo proti tožniku in Karlu naložilo plačevanje finančne podpore za otroka, ki je bil sicer rojen brez njegove eksplicitne privolitve, navaja DW.

V svoji tožbi se je Nemec zagovarjal, da ne bi smel biti pravno zavezan k plačevanju preživnine, ker je po ločitvi preklical svoje dovoljenje za uporabo oplojenih jajčec. Namesto tega je menil, da bi morala plačevanje preživnine prevzeti klinika.

A sodišče je presodilo proti njemu, potem ko je ugotovilo, da Karl ni bil dovolj jasen, ko je poklical kliniko, da bi preklical svojo odobritev za uporabo jajčec. Sodnik je v obrazložitvi še dejal, da klinika ni imela nobenega razloga, da bi podvomila o pristnosti ponarejenih podpisov.