V Tuniziji vre. Foto: EPA
V Tuniziji vre. Foto: EPA

Zažganih je bilo več vozil, izgredniki so opustošili tudi več trgovin in neko banko. Oblasti so oborožene vojake, tovornjake in oklepna vozila v Tunis in predmestja tokrat poslale prvič od izbruha protestov. V predmestju Ettadhamen, kjer so v torek zvečer divjali izgredi, je medtem dobro vidna škoda, sicer pa naj bi v tunizijski prestolnici danes vse delovalo skoraj popolnoma tako kot običajno.

Po navedbah opozicije naj bi oblasti vojsko na ulice prestolnice poslale po odstavitvi poveljnika kopenskih sil Račida Amarja. Slednji naj bi zavrnil ukaz vojakom, naj zadušijo proteste, in imel pomisleke glede čezmerne uporabe sile. Na položaju naj bi ga nasledil vodja vojaške obveščevalne službe Ahmed Čbir.

Medtem je tunizijski predsednik El Abidine Ben Ali zaradi nemirov razrešil notranjega ministra in ukazal izpustitev vseh pridržanih med nemiri. Poleg tega je tudi sestavil poseben odbor za preiskovanje korupcije in dejanj nekaterih uradnih predstavnikov, poroča BBC. Rafika Belhaja Kacema bo na mestu notranjega ministra zamenjal Ahmed Friaa.

Različni podatki o mrtvih
V izgredih, s katerimi Tunizijci izražajo nezadovoljstvo nad brezposelnostjo in pomanjkanjem perspektive, je doslej po podatkih oblasti umrlo 21 ljudi, medtem ko naj bi bilo po podatkih sindikatov samo od konca prejšnjega tedna ubitih 50 ljudi.

V Franciji medtem narašča nezadovoljstvo zaradi zadržanosti francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja do nemirov, kakršnih v Tuniziji ne pomnijo od 80. let preteklega stoletja. Sarkozy se glede nemirov javno še ni izrekel, njegov tiskovni predstavnik pa je zgolj pozval k miru.

Medtem so neznanci ponoči na tunizijsko veleposlaništvo v Bernu odvrgli zažigalna sredstva, ki pa so povzročila zgolj majhno gmotno škodo. Za zdaj ni jasno, ali je bil napad povezan s protesti v Tuniziji.