V Incirliku so nameščena nemška vojaška letala tornado. Foto: Reuters
V Incirliku so nameščena nemška vojaška letala tornado. Foto: Reuters
Ursula von der Leyen
Ukrep je bil sprejet na predlog ministrice Ursule von der Leyen. Foto: Reuters
Nemčija vojake iz Turčije premešča v Jordanijo

Ukrep je posledica odločitve Turčije, da tudi po več pogovorih ne dovoli obiska nemških poslancev v Incirliku.

Diplomatskega spora med državama ni uspelo zgladiti niti nemškemu zunanjemu ministru Sigmarju Gabrielu, ki je v ponedeljek obiskal Ankaro. Njegov turški kolega Mevlüt Cavusoglu je namreč ponovil stališče turške vlade, da obiska nemških poslancev v Incirliku ne bodo dopustili. Že takrat so omenjali, da je edina rešitev premestitev vojakov v Jordanijo.

To je danes nemška vlada tudi potrdila brez ugovarjanja. Poleg 260 nemških vojakov bodo na sever Jordanije v bližino sirske meje premestili tudi izvidniška letala tornado in letalo cisterno, kjer bodo lahko še naprej sodelovali v boju proti teroristični skupini Islamska država.

Vojake in opremo bodo predvidoma začeli premeščati že ta mesec. Von der Leynova mora sicer o točnem terminu in načrtu za premestitev govoriti še z Natovimi partnerji, saj je treba zagotoviti, da pomanjkanje nemških sil na tem območju ne bo slabo vplivalo na boj proti sunitskim skrajnežem.

Sama premestitev bo namreč trajala predvidoma dva meseca, v vmesnem času pa bodo morali nemški del obveznosti pokriti drugi Natovi partnerji.

Druge rešitve ni bilo
To je prvi primer premestitve nemških vojakov v oporišče zunaj Natovega območja, vendar druga rešitev zaradi spora ni bila mogoča. Bo pa novo oporišče v Jordaniji za nemške vojake pomenilo poslabšanje razmer, saj ima po mnenju nemške tiskovne agencije DPA slabšo geografsko lego in tudi slabše možnosti za oskrbo.

Spor glede obiska nemških poslancev v Incirliku je bilo zgolj eno izmed odprtih vprašanj v nemško-turških odnosih. Po podatkih nemškega zunanjega ministrstva je turška vlada prepovedala obiske nemških poslancev, ker je Nemčija odobrila prošnje za azil več turškim vojakom in poveljnikom. Ankara te vojake namreč obtožuje, da so privrženci v ZDA živečega muslimanskega klerika Fethullaha Gülena, ki ga Turčija krivi za neuspeli državni udar julija lani.

Do sporov pa je prišlo tudi zaradi nastopov predstavnikov turške vlade v Nemčiji pred aprilskim referendumom v Turčiji, na katerem je za las slavil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Odnose bremenita tudi aretaciji dveh nemških Turkov, dopisnika Deniza Yücela in prevajalke Mesale Tolu Corlu. Obema turške oblasti očitajo teroristično propagando.

Nemčija vojake iz Turčije premešča v Jordanijo