Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Gregor Valenčič

Evropska unija Nova baltska hitra železnica: ločitev od sovjetskega omrežja in "vrnitev" v Evropo

20.08.2023

Baltske države pospešeno gradijo hitro železnico, ki jih bo povezala s Poljsko in integrirala v železniško omrežje EU-ja, za katerega je baltski železniški koridor eden najpomembnejših evropskih prometnih projektov in ga tudi v večji meri financira.

Afrika Po odprtju največje afriške rafinerije v Nigeriji: boljša oskrba z gorivom, a z višjimi cenami

31.05.2023

V Nigeriji so odprli največjo rafinerijo v Afriki, ki naj bi prinesla preobrat za gospodarstvo, a paradoksalno tudi dražje gorivo, saj je hkrati odpravljeno ohranjanje nizkih cen s subvencijami, za katere je vlada namenjala že tretjino proračuna.

Azija Moč Sibirije 2 - plinovod, s katerim se bolj mudi Rusiji kot Kitajski

08.04.2023

Rusija mrzlično išče nove kupce za plin po izgubi evropskega trga, zato na vzhodu načrtuje še drugi plinovod Moč Sibirije za izvoz plina na Kitajsko, ki pa se ji s projektom ne mudi tako kot Moskvi, saj si je že zagotovila zadostne dobave za nekaj časa.

Afrika Po epidemiji heroina na Sejšele pljusknil še kokain

26.03.2023

Sejšeli so najbolj znani kot rajski otoki, a nedaleč od belih peščenih plaž in mondenih turističnih letovišč se dogaja prava epidemija odvisnosti od heroina, ki se mu je zdaj pridružil še kokain.

Evropa Poljska želi z megaletališčem in hitrimi železnicami postati novo prometno vozlišče Evrope

13.03.2023

Poljska namerava postati glavno prometno vozlišče med zahodno in vzhodno Evropo, zato v osrčju države načrtuje novo megaletališče skupaj z omrežjem hitrih železnic. Ob civilnem delu vozlišča bo zraslo še logistično vojaško oporišče.

Afrika Vzhodna Afrika bo izkoriščala nafto kljub nasprotovanju okoljevarstvenikov in evropskih poslancev

01.03.2023

Uganda in Tanzanija sta prepričani, da bo načrtovani Vzhodnoafriški naftovod prispeval h gospodarskemu razcvetu območja, a okoljevarstveniki in Evropski parlament menijo, da bo obsežen infrastrukturni objekt predvsem škodoval naravi in lokalni skupnosti.

Afrika Isabel dos Santos – od najbogatejše Afričanke do iskanja z mednarodno tiralico

12.02.2023

Hči nekdanjega angolskega predsednika Isabel dos Santos je bila nekoč najbogatejša Afričanka, a je po menjavi oblasti padla v nemilost novega voditelja in se zaradi obtožb o nezakonito pridobljenem premoženju znašla na Interpolovem seznamu iskanih ljudi.

Afrika Zimbabve želi s prepovedjo izvoza litija tudi sam vstopiti v proces proizvodnje baterij

29.01.2023

Zimbabve je konec lanskega leta presenetil s prepovedjo izvoza nepredelanega litija, saj ne želi biti več le izvoznik surovin, ampak je odločen razviti lastno industrijo za predelavo te ključne sestavine baterij v sodobnih elektronskih napravah.

Afrika Maroko z največjo koncentrirano sončno elektrarno na svetu med vodilnimi pri obnovljivi energiji

23.11.2022

Maroko se je uveljavil kot vodilni afriški proizvajalec energije iz obnovljivih virov, iz katerih želi do leta 2030 zagotoviti več kot polovico elektrike, pri čemer stavi na sončno energijo in na največjo koncentrirano sončno termalno elektrarno na svetu.

Kitajska "Ši Džinpingu uspelo poenotiti s korupcijo in frakcijskimi boji prežeto kitajsko partijo"

12.11.2022

Kitajska partija se je v prvem desetletju tega tisočletja znašla v primežu razbohotene korupcije, zato so za rešitev tega problema partijski veljaki iskali močnega in karizmatičnega voditelja, ki so ga našli v Ši Džinpingu, pravi sinologinja Maja Veselič.

20. kongres kitajske partije Kitajski komunisti združeni okoli tovariša Šija

16.10.2022

V Pekingu se je začel 20. kongres kitajske komunistične partije, na katerem bodo kitajski komunisti prekinili z dolgoletno tradicijo in generalnega sekretarja partije Ši Džinpinga potrdili za tretji mandat, s čimer se postavlja ob bok Mao Cetungu.

Afrika Lahko Evropo s plinom zalaga Afrika? Lahko, a ne takoj v zadostnih količinah.

14.09.2022

Ko Evropa mrzlično išče nadomestilo za plin iz Rusije, je za nekatere rešitev s plinom bogata Afrika, a tanzanijski strokovnjak Silas Olan'g za MMC opozarja, da evropskih potreb ni mogoče tako hitro v zadostnih količinah zadovoljiti z afriškim plinom.

Stran 1 od 16
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov