Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Gregor Valenčič

Afrika "Niger ne želi več tujih vojaških oporišč, ampak enakopravna partnerstva"

02.06.2024

Prebivalci Nigra so si želeli odhoda francoskih vojakov, saj menijo, da so služili le zaščiti lastnih interesov, varnosti pa niso zagotovili, je po vojaškem udaru in umiku francoske vojske iz sahelske države dejal Moussa Zangaou z univerze v Niameyju.

Intervju Leto dni vojne v Sudanu: Od boja za oblast do mednarodnih razsežnosti konflikta

12.05.2024

Da bi se konflikt v Sudanu lahko končal, je treba najprej prisiliti tuje sile k prenehanju vmešavanja in pošiljanja orožja, je ob letu dni vojne v Sudanu dejal sudanski politični analitik Hamid Khalafallah.

Azija z Oceanijo Tajska bi namesto prekopa gradila "kopenski most" od Tihega do Indijskega oceana

07.04.2024

Potem ko je Tajska opustila idejo o gradnji prekopa čez Malajski polotok, ki bi z novo plovno potjo povezal Indijski in Tihi ocean, se zdaj spogleduje s prav tako velikopoteznim projektom cestne in železniške povezave Tajskega zaliva z Andamanskim morjem.

Afrika Kitajska z milijardo dolarjev za obnovo "železnice svobode" med Tanzanijo in Zambijo

09.03.2024

Kitajska je že pripravila odgovor na ameriško-evropsko naložbo v koridor Lobito za dobavo rudnin iz Afrike in bo za prenovo ikonične železnice Tazara, ki povezuje nahajališča bakra v Zambiji z Dar es Salaamom v Tanzaniji, namenila milijardo dolarjev.

Azija Maldivi zaradi strateške lege postali prizorišče rivalstva med Indijo in Kitajsko

28.01.2024

Čeprav so Maldivi najbolj znani po turističnih letoviščih s peščenimi plažami, pa so se zaradi strateške lege v Indijskem oceanu zdaj znašli v središču geopolitičnega rivalstva med Indijo in Kitajsko.

Afrika Zahod stavi na koridor Lobito v tekmi s Kitajsko za dostop do kobalta v Afriki

25.12.2023

Vzpostavitev koridorja Lobito, ki DR Kongo in Zambijo povezuje v Angoli z atlantsko obalo, naj bi bila odgovor Zahoda v tekmi s Kitajsko za rudnine v Afriki in zmanjšala odvisnost od azijske sile, ki pa nadzoruje večino predelave strateških mineralov.

Nova svilna pot 10 let Pasu in ceste: Evropejci in Američani le obljubljajo, Kitajci pridejo in naredijo

28.10.2023

Kitajska je za številne države svetovnega juga s pobudo Pas in cesta prvič predstavila uspešno alternativo mednarodnemu gospodarskemu redu pod taktirko Zahoda, je ob desetletnici nove svilne poti dejal Eric Olander s portala China Global South Project.

Evropska unija Nova baltska hitra železnica: ločitev od sovjetskega omrežja in "vrnitev" v Evropo

20.08.2023

Baltske države pospešeno gradijo hitro železnico, ki jih bo povezala s Poljsko in integrirala v železniško omrežje EU-ja, za katerega je baltski železniški koridor eden najpomembnejših evropskih prometnih projektov in ga tudi v večji meri financira.

Afrika Po odprtju največje afriške rafinerije v Nigeriji: boljša oskrba z gorivom, a z višjimi cenami

31.05.2023

V Nigeriji so odprli največjo rafinerijo v Afriki, ki naj bi prinesla preobrat za gospodarstvo, a paradoksalno tudi dražje gorivo, saj je hkrati odpravljeno ohranjanje nizkih cen s subvencijami, za katere je vlada namenjala že tretjino proračuna.

Azija Moč Sibirije 2 - plinovod, s katerim se bolj mudi Rusiji kot Kitajski

08.04.2023

Rusija mrzlično išče nove kupce za plin po izgubi evropskega trga, zato na vzhodu načrtuje še drugi plinovod Moč Sibirije za izvoz plina na Kitajsko, ki pa se ji s projektom ne mudi tako kot Moskvi, saj si je že zagotovila zadostne dobave za nekaj časa.

Afrika Po epidemiji heroina na Sejšele pljusknil še kokain

26.03.2023

Sejšeli so najbolj znani kot rajski otoki, a nedaleč od belih peščenih plaž in mondenih turističnih letovišč se dogaja prava epidemija odvisnosti od heroina, ki se mu je zdaj pridružil še kokain.

Evropa Poljska želi z megaletališčem in hitrimi železnicami postati novo prometno vozlišče Evrope

13.03.2023

Poljska namerava postati glavno prometno vozlišče med zahodno in vzhodno Evropo, zato v osrčju države načrtuje novo megaletališče skupaj z omrežjem hitrih železnic. Ob civilnem delu vozlišča bo zraslo še logistično vojaško oporišče.

Stran 1 od 17
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov