Največ letov so odpovedali piloti Lufthanse. Foto: Reuters
Največ letov so odpovedali piloti Lufthanse. Foto: Reuters

Piloti so pojasnili, da ne želijo sodelovati pri kontroverzni deportaciji ljudi v Afganistan, ki ga že vrsto let pretresajo spopadi, kljub temu pa po nekaterih merilih velja za "varno državo", piše Deustche Welle.

Med januarjem in septembrom letos je zaradi upora pilotov po vladnih podatkih ostalo na tleh 222 letal, največ, 140, jih ni vzletelo z letališča v Frankfurtu. 85 poletov bi morala opraviti letalska družba Lufthansa oziroma njena podružnica, prevoznik Eurowings, poroča Independent, ki se sklicuje na nemške medije.

Nemčija je ciljna država za večino prebežnikov, ki prihajajo v Evropo iz Afrike in Azije. Na vrhuncu prebežniške krize leta 2015, ko je nemška kanclerka Angela Merkel napovedala politiko odprtih vrat, je v državo prišlo 1,5 milijona tujih državljanov, tretjina med njimi se je v Nemčijo preselila iz druge članice Evropske unije.

Nemški urad za migracije in begunce je v prvem polletju letošnjega leta odločal o več kot 388.000 prošnjah za azil, kar je več kot vseh preostalih 27 držav članic Evropske unije skupaj. Da bi to številko znižali, je nemška vlada s februarjem leta 2018 predlagala program, s katerim bi vsakemu prosilcu za azil, ki bi mu prošnjo zavrnili, dali 3.000 evrov denarja, da sprejme deportacijo v domovino.