Starše nemških otrok bodo ob odklonitvi posvetovanja z zdravnikom glede cepljenja vrtci morali prijaviti oblastem. Foto: Reuters
Starše nemških otrok bodo ob odklonitvi posvetovanja z zdravnikom glede cepljenja vrtci morali prijaviti oblastem. Foto: Reuters
Cepljenje
Število okužb z ošpicami je v porastu: samo v prvih dveh mesecih leta 2017 je bilo v 10 evropskih državah okužb dvakrat več kot leta 2016. Foto: Reuters

Starši, ki bodo zavrnili posvet z zdravnikom, bodo po novem zakonu kaznovani s plačilom do 2.500 evrov. Zakon bo začel veljati prvega junija.

Nove zakonodaje glede cepljenja se zaostrujejo po celotni Evropi. Zmanjševanje opravljenih cepitev naj bi vodilo v porast bolezni, kot so ošpice, vodene koze in mumps, kažejo podatki Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC).

"Nihče ne more biti brezbrižen ob dejstvu, da ljudje še vedno umirajo zaradi ošpic," je povedal nemški zdravstveni minister Hermann Groehe za časopis Bild. Zato so se nemške oblasti odločile za poostritev regulacije, še dodaja Groehe.

Maja letos je obvezno cepljenje uvedla Italija, saj je upad cepitev sprožil epidemijo, v kateri je letos za ošpicami zbolelo več kot 2.000 otrok. To je kar desetkrat več kot v celotnem letu 2015.

Pomanjkanje javnega zaupanja v cepiva je postalo pomembna zdravstvena težava po Evropi. Strokovnjaki ocenjujejo, da je zaupanje upadlo zaradi strahov pred stranskimi učinki in neodločnostjo nekaterih zdravnikov.

Število okužb z ošpicami, ki lahko povzročijo tudi slepoto in vnetje možganskega tkiva (encefalitis), se je v 10 evropskih državah glede na leto 2016 podvojilo samo v prvih dveh mesecih leta 2017, opozarja ECDC.

V preteklem tednu je nemško sodišče sprejelo zakon, po katerem bo otrok ob očetovem strinjanju cepljen, tudi če se mati s tem ne strinja, saj naj bi bilo cepljenje v otrokovem interesu.