Žerjav se je prevrnil med dviganjem zadnjh delov strehe na stadionu, ki je poznan tudi pod imenom Itaquerao. Foto: Reuters
Žerjav se je prevrnil med dviganjem zadnjh delov strehe na stadionu, ki je poznan tudi pod imenom Itaquerao. Foto: Reuters
Arena Corinthians, Sao Paulo
Fifa zahteva, da mora biti stadion v Sao Paulu dokončan do konca letošnjega leta. Foto: Reuters

V največjem brazilskem mestu hitijo, da bi do decembrskega roka Svetovne nogometne zveze dokončali stadion, ki bo 12. junija 2014 gostil tekmo od odprtju 20. svetovnega prvenstva v nogometu.

Dva mrtva, poškodovana tribuna
Z velikimi gradbenimi dvigali so ravno spuščali zadnje dele strehe - 500 ton težko mrežasto strukturo, ko se je zrušil eden izmed žerjavov in porušil jekleno konstrukcijo. V nesreči so po podatkih lokalnih oblasti v Sao Paulu umrli trije delavci, a je policija nato podatek popravila na dva mrtva delavca.

"Prvotno število treh smrtnih žrtev je bilo popravljeno navzdol, na dva, ena oseba pa je bila prepeljana v bolnišnico," je povedal predstavnik policije Sao Paulo. Zrušena gradbena konstrukcija je tudi poškodovala del južne tribune stadiona, ki bo v času prvenstva sprejel 65 tisoč gledalcev.

Sožalje kluba in Fife
Klub Corinthians, ki se bo preselil na novi stadion, je v kratki izjavi sporočil, da močno obžaluje nesrečo. Predsednik Fife Sepp Blatter je dejal, da so ga tragične smrti "globoko užalostile", generalni sekretar Fife Jerome Valcke pa je sporočil, da ga je novica šokirala. "V mislih smo z družinami žrtev nesreče," je poudaril.

Stadion gradi brazilsko podjetje Odebrecht, ki je pred kratkim sporočilo, da je arena 94-odstotno pripravljena. Gre za tretjo nesrečo s smrtnimi žrtvami, povezano z gradnjo stadionov za svetovno nogometno prvenstvo v Braziliji. V zadnjih dveh letih sta umrla dva delavca.

Sao Paulo skorajda ostal brez SP-ja
Nesrečni stadion Arena Corinthians, imenovan tudi Itaquerao, še ni pripravljen na nogometno svetovno prvenstvo in bi moral biti kot zadnji dokončan do konca decembra. Sao Paulo je kot gospodarsko središče države na začetku celo ostal brez stadiona za nogometni SP, saj je propadla obnova stadiona Morumbi. Na koncu je klub Corinthians, aktualni svetovni klubski prvak, zbral konzorcij, ki je pripeljal mundial v Sao Paulo. Gradnjo so med drugim ovirale tehnične težave in javni protesti zaradi ogromnih finančnih izdatkov.

Z izgradnjo Itaqueraa je mestu pripadla tudi čast prve tekme SP-ja 2014, kjer bo Španija 12. junija 2014 začela obrambo naslova svetovnega prvaka v nogometu. Finale drugega nogometnega svetovnega prvenstva v Braziliji bo 13. julija 2014 na legendarni in povsem prenovljeni Maracani.

Na največji športni dogodek na svetu se je ob Braziliji uvrstilo še 31 držav, med njimi ni Slovenije, žreb za razvrstitev po skupinah pa bo 6. decembra v Bahii.