Netanjahu naj bi se zavzemal za napad na Iran. Foto: EPA
Netanjahu naj bi se zavzemal za napad na Iran. Foto: EPA

Izrael in zahodne države se že nekaj časa bojijo, da Iran pod krinko civilne rabe jedrske energije izdeluje jedrsko bombo. Judovska država se čuti ogroženo, zato razmišlja o napadu na Iran. Številni, zlasti iz obveščevalnih služb, sicer svarijo pred nevarnimi posledicami morebitnega napada.

Po pisanju izraelskega časopisa Haaretz imajo sicer nasprotniki napada med skupno osmimi ministri za zdaj še tesno večino. Poleg Netanjahuja in Baraka naj bi napad podpiral še zunanji minister Avigdor Lieberman.

Izraelski dnevnik še navaja, da bo na odločitev Izraela glede napada na Iran po pričakovanjih zelo vplivalo tudi novo poročilo Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) o jedrski grožnji Irana, ki ga je pričakovati v kratkem.

Predstavnik izraelskih obrambnih sil je medtem sporočil, da je izraelska vojska danes uspešno izvedla izstrelitev rakete iz baze v okolici Tel Aviva in tako preizkusila tamkajšnji sistem za izstrelitev raket. Predstavnik, ki ni dal podrobnejših podatkov o izstrelitvi rakete, je dodal, da so testiranje načrtovali že več časa.

Po navedbah tujih medijev je testiranje vključevalo izstrelitev rakete dolgega dosega jeriho, ki lahko nosi jedrske konice in doseže območje Irana.

Iran pripravljen
Iran je sporočil, da je v pripravljenosti in bo "kaznoval" kakršen koli izraelski napad nanj. "Vsako grožnjo - tudi takšno majhne verjetnosti in oddaljeno - imamo za dokončno grožnjo. Smo v popolni pripravljenosti," je dejal vrhovni poveljnik iranskih oboroženih sil, general Hasan Firuzabadi.

"S pravo opremo smo jih pripravljeni kaznovati in jih pripraviti do tega, da bodo obžalovali kakršno koli napako," je še dodal. Obenem je poudaril, da bodo ZDA "utrpele veliko škodo v primeru vojaškega napada na Iran s strani sionističnega režima".