Trumpovo priznanje Jeruzalema je sprožilo proteste po vsem svetu. Foto: Reuters
Trumpovo priznanje Jeruzalema je sprožilo proteste po vsem svetu. Foto: Reuters
Protest v Tel Avivu
V Izraelu se nadaljujejo množični protesti proti vladni korupciji. Fotografija je bila posneta 2. decembra. Foto: EPA
Emmanuel Macron je v Parizu sprejel Benjamina Netanyahuja. Foto: Reuters
Tel Aviv: Protesti zaradi korupcije

Po Netanjahujevih besedah je bil Jeruzalem 3.000 let prestolnica Izraela in nikdar prestolnica katerega koli drugega naroda. "Poskusi zanikanja tisočletne povezave judovskega ljudstva z Jeruzalemom so absurdni," je dejal Netanjahu v Parizu, kjer se je srečal s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

"To lahko preberete v zelo dobri knjigi - reče se ji Biblija. To lahko preberete tudi po Bibliji. To lahko slišite v zgodovini judovskih skupnosti po vsej naši diaspori ... Kje drugje pa je prestolnica Izraela, če ne v Jeruzalemu?" In še: "Prej ko se bodo Palestinci sprijaznili s to realnostjo, prej se bomo pomaknili proti miru."

Netanjahu se je tudi odzval na ostre izjave turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki je danes dejal, da je Izrael teroristična država, ki ubija otroke. "Nisem vajen poslušati pridig o moralnosti od voditelja, ki bombardira kurdske vaščane v svoji rodni Turčiji, ki zapira novinarje, ki pomaga Iranu pri izogibanju mednarodnim sankcijam in ki pomaga teroristom, tudi v Gazi, ubijati nedolžne ljudi," je izjavil Netanjahu. "To ni človek, ki nam bo pridigal."

Macron je medtem na srečanju Netanjahuja pozval, naj pogumno pristopi k Palestincem, da bi znova zagnali mirovni proces, ki je zašel v slepo ulico. Francoski predsednik je ob tem obsodil vse napade v Izraelu, ki so se zgodili po Trumpovi odločitvi, da prizna Jeruzalem. Netanjahuja je tudi pozval, naj zamrzne gradnjo judovskih naselbin na okupiranih palestinskih ozemljih. "Zamrznitev gradnje naselbin in ukrepi za vzpostavitev zaupanja s palestinskimi oblastmi so pomembna dejanja za začetek," je dejal Macron.

Evropi očita hinavščino
Netanjahu je sicer že v soboto pred odhodom v Pariz in Bruselj Evropi očital hinavščino, ker je obsodila odločitev ZDA o priznanju Jeruzalema kot glavnega mesta Izraela, ne pa tudi izstrelitev raket iz Gaze. "Čeprav spoštujem Evropo, nisem pripravljen sprejeti njenih dvojnih meril," je dejal izraelski premier, ki je tarča kritik iz Evrope zaradi gradnje judovskih naselbin na okupiranih palestinskih ozemljih.

"Od tam slišim glasove, ki obsojajo zgodovinsko izjavo predsednika Trumpa, nisem pa slišal nobenih obsodb glede raket, izstreljenih na Izrael, ali groznega hujskanja proti njemu," je nadaljeval. "Nisem pripravljen sprejeti te hinavščine," je še dejal.

Po odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa glede Jeruzalema je bilo z območja Gaze, ki je pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967, proti Izraelu izstreljenih več raket, ki niso zahtevale žrtev. Izrael je odgovoril z zračnimi napadi, v katerih sta bila ubita dva človeka, več deset ljudi pa je bilo ranjenih. Huje je bil ranjen tudi šestmesečni otrok.

Netanjahu je kritike izrekel pred odhodom v Pariz na srečanje s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in pogovore z zunanjimi ministri EU-ja v ponedeljek v Bruslju.

Protesti proti Netanjahuju v Tel Avivu
Medtem je Netanjahuju na udaru domače javnosti. Na novem protestu proti njemu in vladni korupciji se je v soboto zvečer v Tel Avivu tako zbralo več deset tisoč ljudi. Protestniki na "pohodu sramote" so zahtevali odstop Netanjahuja zaradi obtožb o korupciji proti njemu in številnim njegovim sodelavcem. Številni udeleženci protesta so nosili maske s podobo prašiča in vzklikali "sramota", "mafija" in "skorumpiranci morajo oditi".

Netanjahujeva desničarska stranka Likud je protestnike obtožila, da povzročajo delitve med Izraelci v času, ko je država pod mednarodnim drobnogledom zaradi odločitve ameriškega predsednika o Jeruzalemu.

Proti premierju trenutno potekata dve kazenski preiskavi. En primer je povezan z darili milijarderja v zameno za usluge, drugi pa je povezan z domnevnimi pogajanji med Netanjahujem in izdajateljem časopisa o vplivu na medijski trg.

Netanjahu zanika kakršnekoli nepravilnosti in trdi, da gre za "lov na čarovnice" v organizaciji medijev s ciljem odstranitve njegove vlade.

Tel Aviv: Protesti zaradi korupcije