Netanjahu se brani pred obtožbami. Foto: Reuters
Netanjahu se brani pred obtožbami. Foto: Reuters
Arnon Milchan je več milijard dolarjev težak producent, ki med drugim stoji za filmi, kot so Čedno dekle ter Gospod in gospa Smith (na sliki). Ima pa tudi precej skrivnostno politično ozadje, povezave z obveščevalci in orožarskimi lobiji. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik premierja trdi, da so vse obtožbe neresnične in politično motivirane, povzema časopis Haaretz. "Popolnoma zavračamo neutemeljene trditve, uperjene proti premierju. Očitno že poteka kampanja za spremembe v vladi, a je obsojena na propad iz enega preprostega razloga: ničesar ne bodo našli, ker ni ničesar," so sporočili iz Netanjahujevega urada.

Netanjahuja obtožujejo zlorab v dveh ločenih primerih - prvi, znan kot "primer 1000", se nanaša na njegove povezave s hollywoodskim producentom, milijarderjem Arnonom Milchanom, od katerega naj bi sprejel vrsto razkošnih daril v vrednosti več tisoč evrov. Premier naj bi, potem ko je prejel v dar cigare in šampanjec, v imenu Milchana lobiral pri takratnem ameriškem državnem sekretarju Johnu Kerryju, da bi mu podaljšali desetletni vizum.

V Palestini rojeni Izraelec Milchan, ki je med drugim produciral Čedno dekle, ima že leta tesne stike z izraelskim političnim vrhom in celo obveščevalno službo, vpleten je bil v skrivnostne orožarske posle, na zaslišanju na začetku leta pa je dejal, da je Netanjahu omenjena darila od njega izrecno zahteval.

Netanjahujev odvetnik Yaakov Weinroth je že pred časom obtožbe zavrnil, češ da "vsak razumen človek ve, da ni ničesar niti približno kriminalnega, ko da en tesen prijatelj drugemu v dar cigare".

Usluge v zameno za pozitivno poročanje
Premier pa se brani še v drugem primeru, "primeru 2000", v katerem ga obtožujejo ponujanja poslovnih uslug Arnonu Mozesu, lastniku enega največjih izraelskih časopisovv Jedioth Ahronoth, v zameno za bolj pozitivno poročanje.

Netanjahu naj bi ponudil, da zmanjša naklado časniku Israel Hajom, premierju naklonjenemu brezplačnemu dnevniku v lasti ameriškega milijarderja in donatorja republikanske stranke Sheldona Adelsona, če Mozes ukaže svojemu osebju, da piše bolj naklonjeno o Netanjahuju. Zmanjšanje naklade Isreal Hajomu bi Mozesu finančno koristilo, saj gre za njegovega glavnega tekmeca v boju za prihodke od oglaševalcev.

Preiskovalci zdaj skušajo prepričati Netanjahujevega nekdanjega vodjo osebja Arija Harova, da bi pričal v omenjenih primerih. Po navedbah izraelskega generalnega tožilca Avihaja Mendelblita pri prepričevanju Harova "napredujejo". Tožilstvo tudi Harova sumi podkupovanja, prevare in zlorabe zaupanja, hkrati pa še pranja denarja. Posnetki pogovorov med Netanjahujem in Mozesom, ki so jih našli v Harovovem telefonu, naj bi bili temelj preiskave primera 2000, navaja Independent.