Govor Netanjahuja so kongresniki večkrat prekinili z aplavzom. Foto: Reuters
Govor Netanjahuja so kongresniki večkrat prekinili z aplavzom. Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu
Netanjahu vztraja, da bi lahko dogovor ogrozil obstoj Izraela. Foto: Reuters
Iran
Svetovne sile in Iran se pogajajo o dogovoru, s katerim bi Teheranu preprečile možnost razvoja jedrskega orožja. V zameno bi Zahod olajšal sankcije proti Iranu, ki so bile sprejete prav zaradi spornega jedrskega programa. Iran sicer vztraja, da je narava njegovega jedrskega programa povsem miroljubna. Do konca marca naj bi oblikovali osnutek dogovora, končni sporazum pa naj bi nato podpisali junija. Foto: EPA

Netanjahu je pozval proti dogovoru z Iranom glede njegovega jedrskega programa, saj je prepričan, da dogovor ne bo preprečil Teheranu, da bi še naprej razvijal jedrsko orožje. "To je zelo slab dogovor. Bolje bi nam bilo brez," je dejal v visoko politično izpostavljenem govoru.

Izraelski premier je v čustvenem nagovoru menil, da načrtovani dogovor med Iranom in šesterico velesil ogroža preživetje Izraela, saj da Iran že širi svoj vpliv v regiji in se ne bo ustavil. Po njegovih besedah že nadzira vlade v Bagdadu, Damasku in Bejrutu, širi pa tudi svoj vpliv v Jemnu.

Obljube ZDA in evropskih voditeljev, da bo dogovor zagotovil, da Iran ne bo razvijal jedrskega orožja, so za Netanjahuja prazne. "Iranski jedrski program bo ostal nedotaknjen," je dejal izraelski premier in izrazil prepričanje, da bo Teheran svojo prvo atomsko bombo razvil že zelo kmalu.

"Ta dogovor ima dve veliki koncesiji - Iran bo lahko ohranil velik jedrski program, po desetletju pa se bodo umaknile tudi sankcije zaradi tega programa," je dejal. "Zato je ta dogovor tako slab. Ne blokira poti Iranu do bombe, v bistvu mu jo tlakuje," je prepričan.

Njegovemu govoru pred obema domovoma ameriškega kongresa so prisluhnili skoraj vsi senatorji in kongresniki, le kakih 50 demokratov je manjkalo. Ob prihodu pa so ga zbrani pozdravili s stoječimi ovacijami.

Netanjahu je v Washington pripotoval na povabilo predsednika predstavniškega doma, republikanca Johna Boehnerja, svoj obisk pa označil za zgodovinsko misijo. A med obiskom ga ne bo sprejel predsednik Barack Obama, saj je Boehner Netanjahuja povabil brez vednosti Bele hiše, ki je bila ogorčena nad kršitvijo diplomatskega protokola. Uradno je sicer Obama srečanje z Netanjahujem odpovedal z utemeljitvijo, da bodo 17. marca v Izraelu potekale parlamentarne volitve in da noče vplivati nanje.

"Moj govor ni znak nespoštovanja do Obame"
Netanjahu je že pred nastopom v kongresu skušal pomiriti strasti, saj je v ponedeljek v govoru na konferenci pred 16.000 predstavniki proizraelskega lobija Ameriško-izraelskega odbora za javne odnose (AIPAC) v Washingtonu zatrdil, da njegov nagovor v kongresu ni znak nespoštovanja do Obame.

Ob tem je še poudaril, da ameriško-izraelsko zavezništvo ostaja trdno. Ameriška veleposlanica pri ZN-u Samantha Power pa je na konferenci zatrdila, da ZDA ostajajo zavezane podpori Izraela in da bodo sprejele vse ukrepe, da Iranu preprečijo pridobitev jedrskega orožja, tudi če pogajanja o jedrskem programu propadejo.

Obama: Iran mora privoliti v vsaj desetletno zamrznitev
Republikanci, ki imajo večino v obeh domovih kongresa, želijo okrepiti sankcije proti Iranu, Obama pa vztraja, da je treba počakati na konec pogajanj o dogovoru z Iranom.

Obama je v ponedeljek v pogovoru za agencijo Reuters dejal, da mora Iran privoliti v vsaj desetletno zamrznitev svoje jedrske dejavnosti, če želijo končno doseči zgodovinski dogovor. Dejal je še, da je bil Netanjahu glede Irana večkrat v zmoti, tudi lani, ko je nasprotoval začasnemu dogovoru. "Netanjahu je trdil že vse mogoče - da bo to grozen dogovor, da bo zaradi dogovora Iran dobil 50 milijard dolarjev pomoči, da Teheran ne bo spoštoval sporazuma. A nič od tega se ni uresničilo. Iran v tem času ni napredoval s svojim programom."

Kerry posvaril Netanjahuja
Ameriški državni sekretar John Kerry je v Ženevi posvaril pred vsakršnim selektivnim razkrivanjem podrobnosti s pogajanj o iranskem jedrskem programu. S tem naj bi imel v mislih prav Netanjahuja, ki pa ga ni izrecno omenil. Poudaril je le, da bo ob morebitnem razkritju takšnih informacij težje doseči dogovor.

A kljub napetostim med ZDA in judovsko državo je Kerry pred Svetom ZN-a za človekove pravice odločno stopil v bran Izraelu. Judovska država Svetu ZN-a za človekove pravice ves čas očita pristranskost, saj je zaradi kršitev človekovih pravic na palestinskih ozemljih vedno znova na tnalu organa v Ženevi. "Obsedenost Sveta ZN-a za človekove pravice bi lahko spodkopala verodostojnost celotne organizacije," je na zasedanju izjavil ameriški državni sekretar. "Nasprotovali bomo vsaki skupini znotraj sistem ZN-a, ki bi skušala redno in samovoljno delegitimizirati Izrael," je dodal.

Po njegovih besedah nobena država na Zemlji ne bi smela biti izvzeta iz nadzora, prav tako pa ne bi smela biti predmet pristranskosti.

Netanjahu opozoril kongresnike na Iran
Netanjahu opozoril kongresnike na Iran