Izraelski premier je povedal, da ustavitev gradnje izraelskih naselij na palestinskem ozemlju ne pride v poštev. Foto: EPA
Izraelski premier je povedal, da ustavitev gradnje izraelskih naselij na palestinskem ozemlju ne pride v poštev. Foto: EPA

Izraelski premier je na redni tedenski seji izraelske vlade izpostavil, da krize med Izraelom in Palestinci ni mogoče reševaiti kot druge spore, saj gre za dele iste zemlje. Zato je Netanjahu dejal, da vidi rešitev v "dveh nacionalnih državah, judovski in palestinski".

"Palestinci govorijo o 'dveh državah', vendar jih ne slišim, da bi govorili o 'dveh državah za dva naroda'," je dejal izraelski premier. "Ko pravimo, da je rešitev v dveh državah za dva naroda, bi morali govoriti o dveh nacionalnih državah, o judovski nacionalni državi in palestinski nacionalni državi," je še izjavil Netanjahu.

Palestinci Izraela ne priznajo kot judovske države
V ozadju naj bi bilo palestinsko zavračanje, da bi Izrael priznali kot judovsko državo, saj v Izraelu živi tudi manjšina Arabcev, ki predstavljajo približno petino prebivalstva. Po drugi strani pa v prihodnji palestinski državi ne bi smelo biti Izraelcev, torej ne bi smelo biti nobenih judovskih naselbin na Zahodnem bregu. To po navedbah Izraela pomeni, da bi Judje imeli le polovico države, ki bi jo morali deliti z arabsko manjšino. Palestinci bi na drugi strani imeli "državo in pol".

Netanjahu se bo v torek v egiptovskem letovišču Šarm el Šejk znova sešel s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. To bo že drugi krog neposrednih pogajanj med Izraelom in Palestinci, ki so se obnovila v začetku meseca v Washingtonu. Odslej naj bi se Netanjahu in Abas sestajala na 14 dni, v Šarm el Šejku pa jima bo znova pomagala tudi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton.

Moratorij na gradnjo naselbin se kmalu izteče
Izraelski premier je na seji vladi izrazil prepričanje, da bi lahko mirovni dogovor s Palestinci sklenili v enem letu. A prvo oviro predstavlja moratorij na gradnjo izraelskih naselbin na palestinskih ozemljih, ki seibo iztekel 26. septembra in ki bi ga moral Izrael po zahtevah Palestincev podaljšati, sicer bodo pogajanja prekinili. Netanjahu je dejal, da podaljšanje moratorija ne pride v poštev, ampak da bo treba vprašanje naselbin rešiti v okviru pogajanj.