Predsedujoči vrhu, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad. Foto: EPA
Predsedujoči vrhu, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad. Foto: EPA
Gibanje neuvrščenih je nastalo v času blokovske delitve med hladno vojno. Foto: EPA

Po koncu vrha 120-članskega gibanja v Teheranu je iranski predsednik še izpostavil, da so neuvrščeni pripravljeni sprejeti svojo odgovornost v svetu.

Podpora iranskemu jedrskemu programu je bila ena izmed točk sklepne deklaracije vrha, ki je na ravni predsednikov držav in vlad članic gibanja potekal od četrtka, je poročala iranska državna televizija. Ni sicer še povsem jasno, kaj točno piše v deklaraciji, saj bi bila podpora Iranu lahko tudi interpretacija televizije.

Podpora iranskemu jedrskemu programu je bil tudi eden izmed ciljev Irana, ki je kot gostitelj vrha tega vplivnega in predvsem številčnega gibanja držav skušal dobiti podporo in s tem dokazati, da prizadevanja ZDA in zaveznikov za osamitev Irana niso obrodila sadov.

Predsedovanje predal Egiptu
Združeni narodi so proti Iranu uvedli sankcije, ker ni polno sodeloval z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) pri razkritju svojega jedrskega programa. Vse glasnejše so tudi napovedi Izraela, da bo s preventivno vojaško akcijo poskrbel za konec tega programa.
V Teheranu zagotavljajo, da je program namenjen izrabljanju jedrske energije za potrebe proizvodnje elektrike, medtem ko na Zahodu menijo, da gre za skrivni program razvoja jedrskega orožja. K tem sklepom se nagiba tudi IAEA.

Gibanje neuvrščenih, ki je nastalo v času blokovske delitve med hladno vojno, je največje združenje držav v ZN-u. S 120 članicami predstavlja skoraj dve tretjini vseh držav v ZN-u. A hkrati je gibanje precej heterogeno in ne predstavlja vedno enotnega bloka držav.

Iran je zdaj predsedovanje neuvrščenim predal Egiptu. V četrtek so prvič po več kot 30 letih potekali tudi pogovori med predsednikoma obeh držav, Ahmadinedžadom in egiptovskim Mohamedom Mursijem.