Glavno indijsko mesto je več dni ovito v smog. Foto: Reuters
Glavno indijsko mesto je več dni ovito v smog. Foto: Reuters
New Delhi
Bolezni, povezane z onesnaževanjem, so v Indiji velik problem. Foto: Reuters

Oblasti so izdale prepoved del na gradbiščih naslednjih pet dni, šole pa bodo zaprte tri dni. "Potrebni so nujni ukrepi, da rešimo ta problem skupaj," je izjavil glavni minister za območje New Delhija Arvind Kejriwal. Kot poroča BBC, je bilo v soboto zaradi onesnaženosti že zaprtih okoli 1.800 šol.

Ukrep so izpeljali, potem ko se je količina trdih delcev v zraku tako povečala, da 90-kratno presega raven, ki jo Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) označuje za varno, za 15-krat pa presega tudi raven, ki jo določa indijska vlada, poroča BBC.

Prebivalcem je Kejriwal svetoval, naj bodo čim več časa v zaprtih prostorih in naj delajo doma, če je le mogoče. Oblasti so sprejele vrsto ukrepov za izboljšanje kakovosti zraka, med drugim so napovedale pogasitev požarov na smetiščih, škropljenje glavnih prometnic in zaprtje elektrarn, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mesto kot "plinska celica"
Kejriwal je stanje v mestu primerjal s plinsko celico, glavno odgovornost za smog pa je pripisal kmetom v sosednjih zveznih državah, ki požigajo strnišča.

Kakovost zraka v New Delhiju se že vrsto let slabša, kar je posledica hitre urbanizacije, ki je prinesla več prometa ter izpustov iz elektrarn na premog in industrijskih obratov. Onesnažen zrak je glavni vzrok za prezgodnje smrti v Indiji. Podatki WHO-ja kažejo, da v državi zaradi bolezni, povezanih z onesnaževanjem, vsako leto umre okoli 620.000 ljudi.