Čadska vojska se je v zadnjem času izkazala za učinkovitejšo od nigerijske v boju proti skrajnežem. Foto: Reuters
Čadska vojska se je v zadnjem času izkazala za učinkovitejšo od nigerijske v boju proti skrajnežem. Foto: Reuters
Nigerija
V ofenzivi čadske vojske je bilo uničenih več oklepnikov skrajne skupine. Foto: Reuters
Goodluck Jonathan
Predsednik Goodluck Jonathan je za šest tednov prestavil volitve, na katerih se poteguje za svoj drugi mandat. Njegovi nasprotniki mu očitajo, da skuša tako ustaviti padanje priljubljenosti. Foto: Reuters

Govorice o plačancih, ki se za nigerijske oblasti borijo proti skrajnežem na severovzhodu države, krožijo že nekaj časa, v zadnjem času pa so se izkazale za resnične, ko so se pojavile fotografije, s katerih je bilo več kot jasno razvidno, da ne gre za nigerijske vojake in vojaško opremo. Tako je bila na začetku marca na Twitterju objavljena fotografija, kjer je belopolti moški v vojaški uniformi in neprebojnim jopičem ob koloni vozil v mestu Maiduguri v zvezni državi Borno.

Če se je prej poročalo o sto plačancih, pa diplomatski in varnostni viri zdaj govorijo o nekaj sto borcih, ki naj bi prejemali kar 400 dolarjev na dan za sodelovanje v spopadih proti skrajnežem, ki so pred šestimi leti sprožili kampanjo nasilja v najbolj poseljeni afriški državi, v kateri naj bi po nekaterih podatkih umrlo že okoli 15.000 ljudi.

Nigerijske oblasti in vojska niso želele komentirati govoric in odgovarjati na novinarska vprašanja o plačancih, je pa predsednik Goodluck Jonathan v sredo povedal, da dve podjetji zagotavljata urjenje in strokovnjake, ki pomagajo nigerijskim silam. Predsednik sicer ni razkril, za katera podjetja gre, iz katerih držav prihajajo in koliko je njihovih sodelavcev na nigerijskem ozemlju.

Afriški varnostni viri poročajo, da so tuji vojaki povezani z lastniki nekdanje južnoafriške zasebne varnostne družbe Executive Outcomes, ki je znana po sodelovanju v državljanski vojni v Angoli, ki je potekala med letoma 1975 in 2002, in v krizi v Sierri Leone leta 1995. Družba je bila ukinjena leta 1998, ko je postapartheidovska vlada skušala omejiti dejavnosti plačancev.

Čad prevzel pobudo
Prispevka tujih plačancev v boju proti Boko Haramu še ni mogoče oceniti, a v zadnjih tednih so se razmere na bojišču spremenile v škodo skrajnežev, kar gre sicer pripisati tudi obsežni ofenzivi čadske vojske, ki trenutno velja za najmočnejšo na območju in v večnacionalnih silah, ustanovljenih prav za bojevanje proti skrajni skupini.

Eden izmed diplomatov, ki so nastanjeni v nigerijski prestolnici Abuja, je dejal, da so južnoafriški plačanci podprti z vojaki in opremo iz republik nekdanje Sovjetske zveze. Po njegovih besedah gre za poskus iz obupa nigerijskih oblasti, da bi spremenili potek dogodkov na bojišču pred predsedniškimi volitvami, ki bodo konec marca.

Južnoafriška obrambna ministrica Nosiviwe Mapise-Nqakula je izrazila nezadovoljstvo nad poročanjem in opozorila, da bi bila navzočnost plačancev nezakonita v skladu z zakonodajo iz leta 1998. "Gre za plačance, ne glede na to, ali opravljajo urjenje, izobraževanje nigerijskih oboroženih sil ali pa izvidniške naloge. Bistvo je, da tam nimajo česa delati," je bila jasna.