Mesto Maiduguri je bilo prizorišče zadnjega krvavega pokola. Foto: Reuters
Mesto Maiduguri je bilo prizorišče zadnjega krvavega pokola. Foto: Reuters

Vojaki so zunajsodne usmrtitve izvedli v četrtek zvečer v štirih predelih mesta Maiduguri, ki sicer velja za utrdbo skrajne islamistične skupine Boko Haram, kjer so privrženci islamistov še posebej močni. Najprej naj bi izvedli racije od hiše do hiše, nato pa nekatere moške odpeljali in ubili.

Kot je za BBC dejal imam Malam Aji Mustaphasi so samo v njegovi ulici ubili 11 fantov, med katerimi so bili tudi štirje njegovi sinovi.

Usmrtitev so izvedli le nekaj dni po tem, ko je Amnesty International v četrtek nigerijske varnostne sile obtožil, da v boju proti salafistični skupini Boko Haram množično kršijo človekove pravice in med drugim izvajajo skupinske usmrtitve. V svojem poročilu Amnesty navaja vrsto domnevnih zunajsodnih usmrtitev policije in vojske, ki so se zgodile v Maiduguriju.

Maiduguri velja za osrednjo bazo, nekakšen epicenter pripadnikov Boko Haram. Njihovo nasilje naj bi od leta 2009 zahtevalo okoli 2.800 življenj. Številne so sicer ubili vojaki, ki se borijo proti islamističnim upornikom.

Vojska pokol zanika
Vojska je tako tokratne obtožbe AI-ja kot tudi vse v preteklosti zavrnila. Tudi domnevne četrtkove usmrtitve je vojska zanikala oziroma je zgolj sporočila, da o incidentu nima nobenih informacij.

Nigerija s 160 milijoni prebivalcev je najštevilčnejša afriška država. Na severu živijo večinoma muslimani, na jugu pa kristjani. Boko Haram najpogosteje udari na severovzhodu, občasno pa tudi drugod v severnem in osrednjem delu države. Poleg pripadnikov varnostnih sil so njihove tarče pogosto tudi kristjani, predstavniki vlade in drugi simboli oblasti.