Boko Haram je postal največja grožnja stabilnosti najbolj poseljene afriške države. Foto: Reuters
Boko Haram je postal največja grožnja stabilnosti najbolj poseljene afriške države. Foto: Reuters

Bombni napad se je zgodil v četrtek v predmestju Njanja nedaleč od avtobusne postaje, kjer je bilo v napadu med jutranjo gnečo 14. aprila ubitih najmanj 75 ljudi. Odgovornost za takratni napad je prevzela skrajna islamska skupina Boko Haram, ki se bori za vzpostavitev islamske države na severu Nigerije.

Eksplozija v Njanji je odjeknila ravno v času, ko so ljudje čakali, da se vkrcajo na avtobuse. Po pripovedovanju očividcev je nek moški parkiral avto in nato odšel, kmalu potem pa je bilo slišati eksplozijo.

Do zdaj so bili napadi skupine Boko Haram omejeni na severovzhod države, a eksplozije v Abuji kažejo na nevarnost, da skušajo skrajneži razširiti območje svojega delovanja tudi na druge dele največje afriške proizvajalke nafte.

"Smo v vašem mestu, a ne veste, kje smo," je po aprilskem napadu v prestolnici v videoposnetku sporočil vodja Boko Harama Abubakar Šekau.

Abuja v pričakovanju pomembnega vrha
Napad se je zgodil nekaj dni, preden bo Abuja gostila zasedanje Svetovnega gospodarskega foruma za Afriko, ki se ga bodo udeležili številni afriški in svetovni voditelji, med njimi tudi kitajski premier Li Kečjag.

Nigerijske oblasti so napovedale močno poostrene varnostne ukrepe v času zasedanja. Na ulicah Abuje bo tako 6.000 vojakov in policistov.

Nigerijska javnost je sicer še vedno ogorčena nad neučinkovitostjo oblasti ob ugrabitvi več 200 deklet iz srednje šole na severovzhodu države, ki so jih izpeljali islamski skrajneži. Nekatera dekleta naj bi odpeljali v sosednje države ali pa so jih prisilili v poroke z islamskimi borci.